AMSTERDAM - De voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), Pieter Kalbfleisch, wordt verdacht van meineed in de civiele procedure tussen Chipshol en de Staat. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

De rijksrecherche doet onderzoek naar deze verdenking, aldus het OM.

Eerder op de dag werd al bekend dat Kalbfleisch per direct voor onbepaalde tijd met verlof is wegens een onderzoek van de Rijksrecherche. Naast beschuldigingen van meineed zou er ook sprake zijn van belangenverstrengeling.

Reactie NMa

De NMa laat in een reactie weten dat het feit dat Kalbfleisch nu verdachte wordt genoemd, de zaak voor de concurrentiewaakhond niet verandert. ''Het is een logisch gevolg van het feit dat de Rijksrecherche een onderzoek verricht naar de verdenking van meineed'', aldus de NMa.

De NMa wil dan ook niet speculeren over de afloop. ''We hopen dat de zaak snel tot een goed einde wordt gebracht en dat Pieter Kalbfleisch weer volop mee kan doen.'' Zijn termijn bij de NMa als voorzitter loopt 30 juni af.

Vriendjespolitiek

Chipshol stelt in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. Het proces ging over grond rond Schiphol. Chipshol vermoedt dat sprake is geweest van vriendjespolitiek en een anonieme tip leek dat te bevestigen.

Volgens vader en zoon Poot, oud-directeur en directeur van Chipshol, waren Westenberg en zijn oud-collegarechter Pieter Kalbfleisch in de tijd van het proces bevriend. Kalbfleisch was op zijn beurt bevriend met de tegenpartij, de broers Harry en Jan-Jonathan van Andel.

Een tipgeefster, die in 2007 een anonieme brief stuurde naar Nieuwe Revu, stelde dat Kalbfleisch daarom aan Westenberg had gevraagd de bewuste zaak voor zijn vrienden te behandelen.

De vrouw bleef daar vorige week woensdag in een zitting rondom de zaak bij. In de tijd dat zij als griffier met Westenberg samenwerkte, kwam Kalbfleisch op een bepaald moment ''opgewonden'' de kamer binnen, op zoek naar Westenberg, zo verklaarde ze. Kalbfleisch had net een telefoontje gekregen van zijn vriend Van Andel, die had verteld dat een grote ruzie was ontstaan.

Ontkenning

Later vroeg zij Kalbfleisch of hij Westenberg er nog over had gesproken. Hij bevestigde dat en zei dat hij Westenberg had gevraagd de zaak te doen, mocht het zover komen. Het ging om de zakelijke belangen van Van Andel en de grond rond Schiphol.

Zowel Westenberg als Kalbfleisch heeft ontkend. Kalbfleisch noemde de anonieme tip tijdens zijn verhoor eind vorig jaar ''kletskoek'' en stelde dat hij de Chipsholzaken niet met Westenberg had besproken