AMSTERDAM - De vrouw die woensdagavond omkwam bij een geweldsincident in Baflo is een 29-jarige vrouw. De verdachte is een uitgeprocedeerde asielzoeker.

Dit bevestigt het Openbaar Ministerie tegenover NU.nl.

Er was veel onduidelijkheid over de identiteit van het vrouwelijk slachtoffer. Zo meldde onder andere RTV Noord dat het slachtoffer een 15-jarig meisje zou zijn.

De vrouw, inwoonster van Baflo, werkte bij de zeehondencrèche in Pieterburen. Die liet in een verklaring weten dat er ''geschokt en met grote verslagenheid'' is gereageerd op haar gewelddadige dood. Dit laat korpschef Oscar Dros donderdag weten middels een persconferentie op het bureau van de politie in Groningen.

Het slachtoffer was als biologe aan de crèche verbonden en observeerde het gedrag van zeehonden.

Agent

Het mannelijk slachtoffer is politieagent Dirk Haveman. Haveman was werkzaam als motorrijder voor de verkeer handhavingsdienst. Hij maakte ook deel uit van een aanhoudingsteam. De hoofdagent was tijdens de schotenwisseling in burgerkleding.

De 25-jarige verdachte is een uitgeprocedeerde asielzoeker zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij werd bij zijn arrestatie geraakt door vijf politiekogels. Hij ligt in het ziekenhuis en kan nog niet worden gehoord, aldus Dros.

Hij is een bekende van de politie en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man had al langere tijd een relatie met de 29-jarige vrouw uit Baflo die eerder op de avond dood in een appartementencomplex was aangetroffen. Dros wilde niet zeggen hoe zij om het leven is gekomen. ''Maar de politie gaat uit van een misdrijf.''

Dienstwapen

De politie gaat er vanuit dat de agent is neergeschoten met zijn eigen dienstwapen. Dit is nog niet definitief  vastgesteld, maar het feit dat alleen het dienstwapen is aangetroffen op de plaats van de schietpartij sterkt de politie in haar vermoeden. 

Relatie

De relatie tussen het slachtoffer en de verdachte is ook nog onderwerp van onderzoek. Het OM wil niet zeggen of de vrouw in het appartementencomplex woonde.

De politie kreeg rond acht uur woensdagvond een melding van een geweldsmisdrijf aan de Heerestraat in Baflo. In een woning in een appartementencomplex werd hierop het lichaam van de vrouw aangetroffen.

Na een zoektocht werd de verdachte bij het nabijgelegen station aangetroffen. Toen agenten de man wilden benaderen, vond er een schotenwisseling plaats. Daarbij werd de 48-jarige Haveman, die een vrouw en kinderen achterlaat, dodelijk getroffen.

Een 22-jarige agente en een omstander, een 72-jarige inwoner van Baflo, raakten gewond. De verdachte werd door de politie neergeschoten waarna de man is gearresteerd. De agente is opgenomen in het ziekenhuis en maakt het goed.

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive

Twee doden in Baflo