LEEUWARDEN - De 26-jarige Sietske H. uit Nij Beets staat dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden. De vrouw wordt verdacht van moord op haar vier pasgeboren baby's.

Het gaat om drie meisjes en een jongetje die ze baarde tussen juni 2003 en juni 2009. H. werd in augustus 2010 aangehouden na een tip uit haar omgeving.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Sietske H. ervan dat ze de kindjes direct na de bevalling door verstikking om het leven heeft gebracht.

Daarbij gebruikte de vrouw drie keer haar handen en één keer - bij het eerste meisje - een kussen. Bij twee baby's werd ook een kledingstuk in het mondje gestopt en bij één is een plastic tas of zak om het hoofdje gebonden.

Genummerd

De kindjes hebben nooit een naam gekregen. Justitie heeft ze genummerd van S 2010-258 tot en met S 2010-261.

De lijkjes werden na hun dood in een vuilniszak gedaan en in koffers verstopt op de zolder van de ouderlijke woning in Nij Beets, waar H. al die tijd met haar vader en moeder heeft gewoond.

Haar ouders zouden er niets van hebben geweten. Zij hebben de woning in het dorp ten zuidwesten van Drachten vorig jaar verlaten. De eigenaar, een woningbouwcorporatie, heeft het huis in november verkocht. De baby's zijn in verband met mogelijk verder forensisch onderzoek nog niet begraven.

Advocate twijfelt

De advocate van Sietske H., Barbara Klunder, uitte tijdens de pro-formazitting in november kritiek op het Openbaar Ministerie. Volgens de advocate heeft justitie veel te snel de publiciteit gezocht en te snel beweerd dat het om vier baby's gaat.

Klunder betwijfelt of haar cliënt vier keer zwanger is geweest en vervolgens alle keren de pasgeborene direct na de bevalling om het leven heeft gebracht.

Pieter Baancentrum

Het Pieter Baancentrum (PBC) heeft Sietske H. onderzocht. Ze verblijft momenteel in de vrouwengevangenis in Zwolle. Volgens haar advocaat is ze ''heel erg gespannen''. Dat er bij de rechtszaak veel belangstelling van de media zal zijn, begrijpt ze goed, zegt Klunder. De zitting duurt vermoedelijk de hele dag.

H. wordt officieel verdacht van meervoudige kindermoord, dan wel kinderdoodslag. Die worden minder zwaar bestraft dan reguliere moord of doodslag. Kindermoord en kinderdoodslag kunnen alleen aan een moeder ten laste worden gelegd.

Op het eerste staat een maximumstraf van negen jaar. Kinderdoodslag levert maximaal zes jaar op. Omdat het gaat om een meervoudig strafbaar feit, kan daar nog een derde van de maximumstraf worden bij geteld. Ze kan dus tot maximaal twaalf jaar cel worden veroordeeld.