ALPHEN AAN DEN RIJN - Waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn praat donderdag met de ouders van Tristan van der Vlis, dader van de bloedige schietpartij van zaterdag.

Dat heeft Eenhoorn woensdagavond gezegd na een bewonersbijeenkomst in een sporthal.

Hij zal onder meer praten over de uitvaart van Van der Vlis. Na afloop zal hij hierover geen mededelingen doen, zo zei hij.

Ongeveer driehonderd mensen woonden de bijeenkomst op woensdagavond bij. ''Dat is niet zo veel'', zei Eenhoorn over het aantal bewoners dat de bijeenkomst bezocht.

De gemeente had 1300 brieven verstuurd. ''Maar ik weet achteraf wel hoe dat komt. De mensen zijn heel positief. Ook hoe de instanties zijn omgegaan met het incident. Ze waren vol lof.''

Omwonenden

Naast omwonenden van winkelcentrum De Ridderhof, waren ook omwonenden uitgenodigd van de winkelcentra die zaterdag werden ontruimd en buren van de ouders van de dader, Tristan van der Vlis.

Volgens Eenhoorn was de sfeer bij de laatste groep, anders dan bij de eerste twee.

Ouders

''Zij wilden weten of de ouders nog terugkeren naar hun huis. Maar dat weet ik op dit moment niet'', zei hij.

Op basis van de gesprekken heeft Eenhoorn de indruk gekregen dat de ouders wat betreft hun straatgenoten nog steeds welkom zijn in de buurt. ''Het is verschrikkelijk wat er met de slachtoffers is gebeurd. Maar wat deze mensen meemaken is ook erg.''

Slachtofferhulp

Op de bijeenkomst waren ook politie en slachtofferhulp aanwezig. De agenten vertelden nog eens feitelijk wat er allemaal was gebeurd, medewerkers van de GGD gingen met mensen in gesprek en vertelden onder meer wat de signalen van een trauma zijn.

De burgemeester kon niet zeggen of veel mensen in de komende tijd een beroep doen op de hulp.

Complimenten

Eenhoorn kreeg van de aanwezigen ook de nodige complimenten over zijn optreden de afgelopen dagen. ''Ik heb geleerd om die te aanvaarden. Ik heb geprobeerd om me in te leven in de mensen. Ik heb een hekel om een technocraat te zijn.''

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn

Bekijk lezersfoto’s van de schietpartij op NUfoto