AMSTERDAM - Raadsheer Tom Schalken heeft tijdens een omstreden etentje in mei vorig jaar niet geprobeerd de arabist Hans Jansen ervan te overtuigen dat de vervolging van PVV-leider Geert Wilders terecht was.

Dat heeft Schalken woensdag verklaard voor de rechtbank in Amsterdam.

"Ik wilde alleen dat hij op de hoogte zou zijn van de argumenten van het hof", zei Schalken, doelend op het Amsterdamse gerechtshof. Schalken is raadsheer bij dat hof en was in die functie medeverantwoordelijk voor het bevel om Wilders te vervolgen.

"Ik heb twintig jaar college gegeven, dus het zit in mijn bloed om dingen te willen uitleggen", zei Schalken. Toen op de bewuste avond bleek dat Jansen het bevel tot vervolging niet had gelezen, maar wel kritiek uitte op de vervolging van Wilders, wilde Schalken hem 'informeren'.

Gefundeerd oordeel

Schalken ontkende dat hij Jansen, die korte tijd na het diner als getuige-deskundige van de verdediging in het proces tegen Wilders zou optreden, ervan wilde overtuigen dat de vervolging van Wilders terecht was.

"Die behoefte had ik in het geheel niet. Ik wilde alleen dat hij een gefundeerd oordeel zou vellen."

Jansen verklaarde eerder woensdag dat Schalken tijdens het etentje wel degelijk heeft geprobeerd hem te overtuigen. Schalken zou bij herhaling zijn teruggekomen op het bevel van het hof. "Hij praatte erover alsof het zijn liefdesbaby was. Het was heel belangrijk en we moesten het allemaal lezen."

Publiciteit

Jansen bracht het etentje in oktober vorig jaar in de publiciteit. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz wilde Jansen toen in de rechtszaal laten getuigen.

De rechtbank weigerde dat, waarop Wilders met succes een verzoek indiende om de rechters te vervangen wegens de schijn van partijdigheid. Inmiddels is de zaak met nieuwe rechters opnieuw begonnen.

Volgens Moszkowicz heeft Schalken bewust geprobeerd een getuige te beïnvloeden.

Volg dit nieuws op NUlive