DEN HAAG - Het kabinet gaat door met de inplanning van een tweede kerncentrale. Dat heeft minister Verhagen van Economische Zaken gezegd in de marge van een Duits-Nederlands ondernemersforum in Berlijn tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix.

Het besluit ter goedkeuring van de ruimtelijke inplanning wordt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Verhagen wees erop dat lessen uit de gebeurtenissen in Japan een rol zullen spelen bij de concrete eisen die aan een nieuwe kerncentrale zullen worden gesteld, omdat veiligheid en zorgvuldigheid voorop moeten staan.

Volgens het Kabinet moet de kans op een ernstig ongeval met een kerncentrale kleiner zijn dan een keer in de miljoen jaar.

Sluiten

Verhagen wil het proces ter voorbereiding van een nieuwe kerncentrale niet stilleggen. Duitsland wil 7 van de 17 kerncentrales sluiten. De rest staat onder curatele tot een hernieuw onderzoek naar de veiligheidsrisico’s is afgerond. Dat rapport wordt half juni verwacht. Verhagen zegt deze uitkomsten zeker te willen meenemen en bestuderen.

Maar ‘ieder land moet uiteindelijk zelf zijn afweging blijven maken.’ Ook het Internationaal Atoom Agentschap in Wenen, IAEA, komt met nieuwe analyses.

Eén centrale

Borssele biedt volgens Verhagen, die een onderzoek liet uitvoeren door ingenieursbureau Arcadis, plaats aan slechts één nieuwe kerncentrale.

Op dit moment hebben twee bedrijven, Delta en ERH, kenbaar gemaakt een nieuwe kerncentrale in Borssele te willen bouwen. ERH is in handen van voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Essent, Delta is de eigenaar van de bestaande kerncentrale in de Zeeuwse plaats.

Verhagen zegt dat de overheid geen voorkeur heeft voor een van de energiebedrijven. Eind vorig jaar liet Verhagen weten te onderzoeken of het ruimtelijk mogelijk is de beide aanvragen te honoreren.