DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft het bedrijf Trafigura niet te vervolgen voor het dumpen van illegaal afval in Ivoorkust. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bekendgemaakt.

Het OM had dit eerder zelf al besloten, maar Greenpeace Nederland eiste dat het hof justitie hier alsnog toe zou dwingen.

Het OM vervolgde Trafigura wel voor de uitvoer van illegaal afval uit Nederland. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde het oliebedrijf hiervoor vervolgens in juli vorig jaar tot een miljoen euro boete. Dat ging Greenpeace niet ver genoeg.

De milieuorganisatie wilde dat het olieconcern ook zou worden berecht voor het dumpen van schadelijk afval in en rond de stad Abidjan en de gevolgen daarvan. Trafigura zelf heeft altijd tegengesproken dat het afval schadelijk voor de gezondheid was.

Niet verantwoorden

''Trafigura hoeft zich nu niet te verantwoorden voor het in gevaar brengen van mens en milieu in Afrika. Een grote misser'', vindt Marietta Harjono van Greenpeace.

''Trafigura komt er nu gewoon mee weg. De overheid van Ivoorkust liet zich afkopen door Trafigura. Ondanks dat wij hebben laten zien dat er veel bewijs tegen Trafigura is, wordt het bedrijf niet aangepakt voor wat het heeft gedaan in Ivoorkust. Dat blijft nu gewoon uit beeld van de rechter.''

Volgens Greenpeace zijn de juridische mogelijkheden nu namelijk uitgeput. ''Deze zaak laat zien dat ernstige milieumisdaden van multinationals ongestraft kunnen blijven'', vindt Harjono.

''De politiek is nu aan zet. Greenpeace wil dat er strengere regelgeving komt om multinationals aansprakelijk te houden voor de impact die zij wereldwijd hebben op mens en milieu.''