ALPHEN AAN DEN RIJN - Dader Tristan van der Vlis van de bloedige schietpartij in Alphen aan den Rijn maakte gebruik van een semi-automatisch wapen en een handvuurwapen.

Dat melden het Openbaar Ministerie en de politie woensdag. Over het derde wapen kan een woordvoerster van de politie nog niets zeggen, omdat het onderzoek daarnaar nog niet is afgerond.

Wel laat het OM weten dat er geen automatisch vuurwapen of een tot automatisch gemanipuleerd vuurwapen is gebruikt.

''Dit is gebleken uit het sporenbeeld op de plaats delict en bevestigd door onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. Een aantal slachtoffers is beschoten met het semi-automatische wapen, anderen met een handvuurwapen.''

Beeldmateriaal

Met het semi-automatische wapen dat Van der Vlis gebruikte, is het mogelijk om 25 kogels per vijf seconden af te vuren. Het onderzoeksteam is nu volop bezig met het bekijken van het vele beeldmateriaal dat er is.

Ook worden er volgens het OM nog steeds getuigen ondervraagd. Dit alles om uiteindelijk tot een heldere reconstructie van het bloedbad te komen. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de schutter uit Alphen tijdens zijn misdaad een kogelwerend vest droeg.

Psyche

Een team van de nationale recherche is toegevoegd aan het onderzoeksteam om zich vooral te buigen over de psyche van Van der Vlis. Deze rechercheurs waren eerder betrokken bij het onderzoek naar de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009.

Karst T. probeerde toen op de koninklijke bus in te rijden. Bij zijn mislukte poging vonden wel zeven omstanders en hijzelf de dood.

Het team specialisten zal nu het leven van de 24-jarige Van der Vlis onder de loep nemen. ''Het is belangrijk om te weten hoe hij zich vanaf zijn geboorte tot volwassene heeft ontwikkeld om daarmee mogelijk duidelijkheid te krijgen over zijn motief'', aldus het OM.

Bekijk lezersfoto’s van de schietpartij op NUfoto

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn

Woensdag 13 april: De Ridderhof