BERLIJN - Er komt voorlopig geen nieuw theater van Joop van den Ende aan de Amsterdamse Zuidas. De bouwtekeningen liggen klaar, maar door de voorgenomen BTW-verhoging in de kunstensector is het verwachte rendement te laag.

Dat zegt Henk Kivits de CEO van Stage Entertainment, het bedrijf dat voor 100 procent in handen is van Van den Ende, tegen NUzakelijk. Kivits is tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix in Berlijn voor een deelname aan het economisch forum van de Duits-Nederlandse Handelskamer.

Dit kabinet bezuinigt op de kunsten waardoor het BTW-tarief stijgt van 6 naar 19 procent. Volgens Kivits kijkt Stage Entertainment daarom liever naar andere landen waar het investeringsklimaat gunstiger is.

Komende vrijdag licht het bedrijf de Amsterdamse burgemeester in tijdens een overleg met de projectgroep Zuidas. De kans dat het alsnog tot een vergelijk komt, schat Kivits in als ‘niet groot.’

Broadway

Stage Entertainment haalt ongeveer 20 procent van zijn omzet uit Nederland, een slordige 100 miljoen euro. Het bedrijf produceert verder in Duitsland, Spanje, Italië en Amerika. Volgende week donderdag gaat de nieuwe Sister Act op Broadway in première.