UTRECHT - De officier van justitie bij de rechtbank in Utrecht eiste woensdag veertien jaar celstraf tegen de 21-jarige Ricardo van V. uit Soesterberg en zijn 19-jarige plaatsgenoot Ricardo A.

Volgens de officier vermoordden de twee op 1 februari vorig jaar de 29-jarige vriend met wie zij op skivakantie waren in Tsjechië.

Op de eerste avond van hun verblijf in Bobr zouden de drie mannen ruzie hebben gekregen over een meisje. Volgens de Soesterbergers ging de 29-jarige man helemaal door het lint. Ze zouden niets meer weten van wat er daarna gebeurde.

Na enkele uren zouden ze wakker zijn geworden uit hun black-out en het slachtoffer zwaargewond hebben aangetroffen. Die overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Uit het sectierapport bleek dat hij met een mes was gestoken, geslagen, getrapt en met een tuinschep geslagen.

Buiten

Volgens de officier van justitie had de man enige uren zwaargewond buiten het huisje gelegen. Hij achtte moord bewezen. Daarbij wees hij onder meer op een bekennende verklaring die Van V. bij de Tsjechische politie had afgelegd.

Maar Van V. stelde dat de politie hem woorden in de mond had gelegd. De raadslieden voerden aan dat die verklaring om juridische redenen niet mocht worden gebruikt. Volgens hen bleef onduidelijk wat er precies was gebeurd. Naar hun zeggen was het goed mogelijk dat sprake was geweest van noodweer. De rechtbank doet uitspraak op 27 april.