AMSTERDAM - De politie heeft woensdagochtend een orgaantransport overgenomen na een aanrijding. Het orgaan is net op tijd afgeleverd, meldt een woordvoerder van de politie.

Uit Kroatië was een long overgekomen die moest worden afgeleverd bij het UMC Utrecht. "Het luistert allemaal erg nauw", zegt de politiewoordvoerder. "De operatie was al begonnen."

Het transport over de weg wordt normaal door een particulier bedrijf verricht. De wagens van dat bedrijf mogen wel sirenes gebruiken.

Nadat het orgaantransport was geland, werd de long overgeladen in een auto. Die verongelukte echter op de Vliegveldweg in Rotterdam. Er vielen geen gewonden, maar de wagen kon niet verder rijden.

Toevallig in de buurt

Agenten van de verkeerspolitie waren toevallig in de buurt. "Zij hebben hun wagen leeggehaald en de koelcel met de long erin gezet." Ook de arts en een coördinator zijn in de wagen gestapt. Die is vervolgens naar het ziekenhuis gesneld.

De meldkamer van het KLPD hield ondertussen contact met de agenten en het operatieteam in Utrecht. Even voor 08.45 uur werd de long uiteindelijk afgeleverd, een uur na het ongeluk. De operatie kon hierdoor doorgaan.