RIJSWIJK - De burgemeesters roepen minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) op snel te komen met een oplossing voor hun huisvestingsproblemen. Veel van hen hebben dubbele woonlasten, omdat ze er niet in slagen na hun benoeming hun huis te verkopen.

Dat meldt het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Burgemeesters zijn verplicht te wonen in de gemeente waar ze zijn benoemd.

Driekwart van de burgemeesters die na 2009 zijn benoemd, heeft problemen met de huisvesting. 80 procent van hen heeft zijn huis in de vorige gemeente nog niet verkocht.

Gepikeerd

De helft van de burgemeesters slaagde er niet in binnen een jaar te wonen in de gemeente waar zij burgemeester waren geworden, zoals de Gemeentewet voorschrijft. Voor een derde was de vergoeding voor de dubbele woonlasten onvoldoende.

De burgemeesters zijn gepikeerd, omdat het ministerie geen enkele informatie geeft over een mogelijke oplossing. Het genootschap heeft een brief aan Donner en de Tweede Kamer gestuurd.

Ingewikkeld

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de problemen de volle aandacht hebben. De afgelopen tijd is er ook al overleg gevoerd met de burgemeesters over de fiscaal en juridisch ingewikkelde materie.

Voor mei staat er weer een afspraak op de agenda over de huisvestingsproblemen. De minister zal dan met een nieuw voorstel komen. Overigens bestaat er sinds twee jaar al een tijdelijke regeling voor dubbele woonlasten voor burgemeesters.