AMSTERDAM - De Erasmus Universiteit in Rotterdam begint met een proef waarbij studenten in het eerste jaar alle zestig studiepunten moeten halen.

Studenten aan de faculteit Sociale Wetenschappen die vanaf volgend schooljaar minder halen, worden weggestuurd, schrijft De Telegraaf woensdag. De Tweede Kamer reageert verdeeld.

Als de proef met het bindend studieadvies goed uitpakt, volgen een jaar later alle andere faculteiten. Slechts 47 procent van de studenten haalt na vier jaar zijn diploma.

De universiteit wil dat studenten sneller afstuderen en minder vaak afhaken. Studenten kunnen slechte resultaten in het ene vak compenseren met goede resultaten in een ander vak.

Veel te ver

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het 'veel te ver' gaan. Hij gaat het project voorleggen aan staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD). D66-Kamerlid Boris van der Ham vindt experimenteren 'altijd goed'. Wel vindt hij dat studenten die ziek worden niet buiten de boot moeten vallen.

Ook PVV-Kamerlid Harm Beertema toont zich in de krant enthousiast.Het Interstedelijk Studenten Overleg noemt het plan niet reëel en overbodig. De universiteit zou mensen uitsluiten die best op tijd kunnen afstuderen.

Een bindend studieadvies bestaat al langer op HBO-instellingen, maar ook op universiteiten. Tot nu toe werd doorgaans echter een minimum van veertig studiepunten aangehouden.