HILVERSUM - De politie komt er niet aan toe alle legale wapenbezitters te controleren. Dat blijkt uit een rondgang die RTL Nieuws maakte langs zeven politieregio's, naar aanleiding van de schietpartij zaterdag in Alphen aan den Rijn.

De Raad van Korpschefs erkent dat de controles in aantal tekortschieten, door een beperkte capaciteit op de verantwoordelijke afdelingen Bijzondere Wetten.

Tristan van der Vlis, de schutter in het Alphense winkelcentrum De Ridderhof, bezat een vergunning voor meerdere wapens.

De wet schrijft voor dat wapenbezitters jaarlijks thuis gecontroleerd worden, onder meer op het op juiste wijze bewaren van wapens en munitie.

Het korps Hollands Midden, waaronder Alphen aan den Rijn valt, controleerde vorig jaar maar een kwart van de wapenbezitters in de politieregio, aldus RTL Nieuws dinsdag.

Overige regio's

In de overige zes regio's varieerde het aantal wapenbezitters dat de politie ter controle op bezoek had gehad van 9 tot 60 procent.

Het volgende kaartje geeft de gegevens weer zoals die door RTL Nieuws verzameld zijn.

Een woordvoerder van de Raad van Korpschefs zei dinsdag dat de politie houders van een wapenvergunning elk jaar op het bureau ziet, als zij hun vergunning komen verlengen.

In Nederland zijn circa 43.000 sportschutters actief. Het aantal afgegeven wapenvergunningen, waaronder ook aan jagers, bedraagt ongeveer 70.000.

De woordvoerder wijst erop dat de thuiscontroles niet het medicijn zijn tegen extreem gewelddadige drama's zoals dat in Alphen. ''Iemand kan gecontroleerd worden en zijn zaken goed op orde hebben, maar de volgende dag kan het helemaal misgaan. Daar heeft zo'n controle geen invloed op.''

Daarbij hebben de afdelingen Bijzondere Wetten meer taken dan louter het controleren van wapenbezitters, aldus de woordvoerder.

Alarmerende signalen

Een andere zegsman benadrukt woensdag dat de politie in het hele land wel heel scherp let op eventuele alarmerende signalen over vergunninghouders.

''Als er een mogelijk probleem bij een houder van een wapenvergunning wordt gesignaleerd, wordt dat direct onderzocht. We zijn daar echt heel erg alert op. Dit soort onderzoek leidt ook regelmatig tot inbeslagnames van wapens.''

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn