AMSTERDAM - De Rijksrecherche onderzoekt hoe het kan dat een A4'tje met informatie over een rechercheonderzoek is beland bij een groep advocaten en uiteindelijk in de Amsterdamse onderwereld.

Dat meldt Crimesite.nl dinsdag op basis van een brief die het OM heeft verstuurd aan de betrokken advocaten. Het opgedoken document vormde in maart de basis van een artikel in De Telegraaf, waarin werd gesteld dat er een groot lek zou zitten bij de Nationale Recherche.

Dat lek zou er mogelijk voor hebben gezorgd dat de moordenaar van de Amsterdamse crimineel Stanley Hillis op de hoogte was van de afspraak die Hillis in februari had in de Fizeaustraat in de wijk Watergraafsmeer.

Aanhangwagen

Hillis werd daar in zijn auto doodgeschoten voor de neus van twee agenten van het Korps landelijke politiediensten, die Hillis vanuit een aanhangwagen observeerden. Door een reeks misverstanden slaagden de agenten er niet in de onbekende schutter aan te houden.

Hillis had die middag afgesproken met onderwereldfiguur Donald G.. Die figureert samen met onder meer de Hell's Angels Rini S. en Harrie S. in een zogenoemd dagjournaal van de recherche, waarvan een pagina belandde tussen de stukken over een ander onderzoek, de zogenoemde Vista-zaak.

Onderzoek

Advocaten die betrokken zijn bij die zaak, rond internationale cocaïnehandel, troffen de pagina uit het dagjournaal onlangs tussen hun stukken aan. Vervolgens vond het A4'tje zijn weg naar het criminele milieu.

De Rijksrecherche moet nu onderzoeken of het document opzettelijk is meegekopieerd, of dat het gaat om een vergissing.