ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie heeft maandag opnieuw mensen opgepakt die bedreigingen uitten die een relatie hadden met de schietpartij in Alphen aan den Rijn zaterdag.

Dat maakte de politie Hollands Midden dinsdag bekend.

In Leiden werd een 29-jarige man aangehouden die dreigde met een herhaling van de schietpartij. In Katwijk werd een 49-jarige man gearresteerd. Hij riep op het gemeentehuis dat hij kon begrijpen dat ''mensen met een mitrailleur langskomen''.

Twitter

De politie onderzocht de afgelopen dagen vijf 'tweets' van mensen die via Twitter een dreigement hebben geuit. Zondag werd een 17-jarige jongen uit Hoogvliet aangehouden en maandag een eveneens 17-jarige jongen uit Leiden.

De Leidenaar wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend. De jongeman dreigde op Twitter met een ''shooting'' die maandagavond zou plaatsvinden in een supermarkt in de regio.

De drie overige 'dreigtweets' lijken een grap. De politie laat weten dat politie en justitie dergelijke 'grappen' zeer serieus nemen.

'Ziekelijke grappen'

''Ziekelijke grappen'', aldus korpschef Jan Stikvoort. ''Mensen die zoiets roepen of twitteren, kunnen erop rekenen dat ze door politie en Openbaar Ministerie aangepakt worden.''

Het verzenden van dreigtweets is hetzelfde als iemand bedreigen en is dus strafbaar, stelt de politie. Zij zoekt actief naar dergelijke berichten op sociale media. Daarop volgt altijd onderzoek naar de verzender, die wordt aangehouden. De kosten van de politie-inzet zijn voor de verzender.