BERLIJN - Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn dinsdag begonnen aan hun vierdaagse staatsbezoek aan Duitsland. Rond half elf arriveerden ze op vliegveld Tegel in Berlijn.

Daarna werden ze op Slot Bellevue welkom geheten door bondspresident Christian Wulff (51) en zijn echtgenote Bettina (37).

Duitse en Nederlandse vlaggen wapperen bij het paleis, de officiële ambtswoning van de Duitse president.

In de ontvangsthal tekenden de koningin, de prins en de prinses het gastenboek. Speciaal voor de gasten was er een boeket rood-wit-blauwe bloemen neergezet.

Regen

Buiten in de stromende regen inspecteerde Beatrix de erewacht. ''Wat een geweldig weer hebben we hier'', grapte Willem-Alexander naar tientallen Nederlandse kinderen die waren opgetrommeld om de Oranjes toe te juichen.

''Speciaal besteld'', voegde Maxima er aan toe. ''Nee, nee'', zei Bettina Wulff snel. De prinses en de koningin moesten hun hoed vasthouden om wegwaaien te voorkomen.

Lunch

In het Bundeskanzleramt volgde een lunch met bondskanselier Angela Merkel. De koningin, prins en prinses keken vanaf het balkon van haar werkkamer uit over de rivier de Spree en het regenachtige Berlijn.

Na de lunch met Merkel legt Beatrix een krans bij de Neue Wache, een monument voor slachtoffers van oorlog en geweld.

Aankomst

Naast de Nederlandse pers volgden ongeveer tien Duitse fotografen en cameraploegen de aankomst van het koninklijke gezelschap. In totaal hebben ruim 120 Duitse journalisten zich aangemeld om het bezoek te volgen.

Het bezoek aan Duitsland is het 49e staatsbezoek van de vorstin sinds haar aantreden in 1980. Als het staatsbezoek aan Oman vorige maand was doorgegaan, zou dit het vijftigste staatsbezoek van de koningin zijn geweest.

Koningin op staatsbezoek in Duitsland