ALPHEN A/D RIJN - In Alphen aan den Rijn vindt volgende week een herdenkingsdienst plaats om stil te staan bij de schietpartij zaterdag in winkelcentrum De Ridderhof. Dat heeft waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn dinsdag bekendgemaakt.

Een woordvoerster van de gemeente meldde dat de voorgenomen datum voor de plechtigheid 20 april is. De meest waarschijnlijke locatie is Theater Castellum in Alphen aan den Rijn, zei ze. ''Daar zijn veel zitplaatsen en een plein waar eventueel schermen opgesteld kunnen worden.''

In winkelcentrum De Ridderhof kwamen zaterdag zeven mensen, onder wie de dader, om het leven door een schietpartij.

Zondag kwamen al duizenden mensen af op een herdenkingsbijeenkomst bij De Ridderhof.

Dapper

Eenhoorn bezocht dinsdag het winkelcentrum en sprak daarbij vol lof over de winkeliers die hun deuren weer openden. ''Ik heb grote bewondering voor hun moed. Het is heel dapper dat ze dit doen'', zei hij.

Volgens de burgemeester zijn er diepe wonden geslagen. ''De emotie is groot. Maar de ondernemers tonen kracht door de eenheid die ze vormen.'' Hij zei blij te zijn dat ook het winkelend publiek weer gewoon zijn inkopen deed.

De media waren massaal aanwezig om verslag te doen van het bezoek van Eenhoorn. Hij sprak met verschillende winkeliers, stak hen een hart onder de riem en stond even stil bij de herdenkingshoek die is ingericht en bij de winkel waarvan de eigenaresse overleed.

Bloemen

Bij die modewinkel leggen mensen aan de lopende band bloemen. Op de deur hangt een briefje met daarop een foto en de tekst waarin ze wordt geroemd vanwege haar heldhaftige optreden.

''Ondanks gevaar voor eigen leven, toch nog mensen trachten te waarschuwen voor de schutter'', zo is onder meer te lezen.

De winkels gingen om 10.00 uur open. Een enkele ondernemer bleef nog dicht, maar dat kwam vooral door logistieke problemen waardoor winkels niet bevoorraad waren. De winkeliers keerden maandagmiddag voor het eerst terug naar de plek van het incident. Daar waren zij nog tot laat bezig met opruimen en schoonmaken.

Bedrukt

De sfeer in het winkelcentrum was bedrukt en de schietpartij het gesprek van de dag. De ruiten die sneuvelden, zijn provisorisch gerepareerd met houten platen. Bij een bakkerij herinneren kogelinslagen in de muur achter de toonbank aan het incident.

Voorzitter Robert Grootenhuis van de winkeliersvereniging leidde de burgemeester rond. Volgens hem is niet al het personeel aan de slag gegaan. Zo hebben de supermarkten Albert Heijn en C1000 ook medewerkers van andere filialen ingezet.

Ook sprak de burgemeester nog even met een medewerker van een bloemenwinkel. Zaterdag werd hij nog door een kogel in zijn schouder getroffen, maar dinsdag ging hij 'gewoon' weer aan de slag.

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn

Bekijk lezersfoto’s van de schietpartij op NUfoto

Winkelcentrum Alphen a/d Rijn