DRIEBERGEN - De spoorwegpolitie zegt wel aangiftes rond van mogelijke fraude met de OV-chipkaart te hebben ontvangen, maar nog geen onderzoek te doen. Op dit moment zijn er geen rechercheurs beschikbaar.

Sinds kort is de spoorwegpolitie verantwoordelijk voor het opsporen van ov-chipkaartfraudeurs. "Op dit moment hebben wij geen rechercheurs op de zaken gezet. We kijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken", zegt een woordvoerder desgevraagd tegen NU.nl. Wanneer dat wel gebeurt kan hij niet zeggen.

Het gaat om vervolging van fraudeurs die op een anonieme chipkaart reizen, en niet met een bakpas hebben betaald. Reizigers met een ov-chipkaart op naam, en fraudeurs die hun anonieme pas hebben afgerekend door te pinnen, krijgen wel een bekeuring. Die zaken worden aangeleverd door Trans Link Systems, en kunnen door reguliere agenten worden afgehandeld, aldus een woordvoerder.

Veel werk

Eerder werd nog gemeld dat er tientallen zaken van fraude met anonieme ov-chipkaarten zouden zijn. Dat blijkt niet het geval. "We hebben tien zaken op de plank liggen", stelt een zegsman.

Of er uiteindelijk veel zwartrijders worden gepakt is de vraag. Om fraudeurs op te sporen zijn veel opsporingsmiddelen nodig. Zo was voor het pakken van een Leidenaar de inzet van een compleet camerasurveillanceteam noodzakelijk. Hij werd uiteindelijk veroordeeld.

De voorlichter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), verantwoordelijk voor de spoorwegpolitie, kan niet aangeven hoeveel personeel uiteindelijk op het opsporen van OV-chipkaarfraudeurs worden gezet. Ook is niet duidelijk aan welke zaken de politie dan minder toekomt.