ROTTERDAM - Medewerkers van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET hebben dinsdagochtend het werk neergelegd. Tot twee uur 's middags reden er geen bussen, trams en metro's in Rotterdam. Daarna kwam het stadsvervoer weer langzaam op gang.

Het RET-personeel voerden actie tegen de openbare aanbesteding van het stadsvervoer in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag en de bezuinigingen van in totaal 120 miljoen euro.

De actievoerders vrezen dat de maatregelen tot een ernstige verschraling van het openbaar vervoer in de steden en meer onveiligheid leiden.

Ordelijk

Een woordvoerder van de RET zei rond half elf dat vrijwel alle voertuigen terug zijn in de remise. Volgens hem verliep dat ordelijk. ''Het lijkt erop dat de reizigers goed op de hoogte waren van de acties'', aldus de zegsman.

De staking leidde aan het eind van de ochtend volgens de ANWB niet tot opvallend veel extra verkeer in en rond Rotterdam.

Reiziger

De directie van stadsvervoerder RET is het niet eens met de actie en 'betreurt dat de reiziger de dupe is van deze werkonderbreking'.

De Maatschappij Voor Beter OV noemt de acties een 'klap in het gezicht van de reiziger'. De belangenorganisatie stelt dat van de trams en bussen van de RET minder dan de helft op tijd rijdt en vindt dat aanleiding om het stadsvervoer 'met de grootste spoed' over te dragen aan een andere onderneming.

Gevolgen

De drie stadsvervoerders stellen dat de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer tot gevolg heeft.

De bonden voerden in februari ook al actie. Toen werd het aanbod openbaar vervoer eenmalig verkleind om de gevolgen van de kabinetsplannen zichtbaar te maken.

Gemoedelijk

De honderden RET-medewerkers waren samengekomen in de remise Hilledijk om actie te voeren tegen de aanbestedingsplannen van het kabinet.

De sfeer in de remise in de wijk Feijenoord was gemoedelijk. De aanwezigen zwaaiden met FNV-vlaggen en ballonnen, bliezen op fluitjes en zongen mee met het carnavaleske protestlied 'Aanbesteden nee!'.

Vooral de PVV van Geert Wilders moet het in het lied ontgelden omdat de gedoogpartner volgens de actievoerders ''verraad heeft gepleegd'' door in te stemmen met de aanbestedingsplannen van het kabinet.

Den Haag

Vorige week werd er ook al in Amsterdam gestaakt. Volgende week woensdag voert het HTM-personeel in Den Haag actie.

Volg Twitterberichten over de staking via NUlive