DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt donderdagavond een spoedoverleg met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) waarin zij duidelijk moet maken hoe zij aankijkt tegen diverse actuele ontwikkelingen in de spoorbranche.

Diverse fracties vinden dat de VVD-bewindsvrouw ''te weinig urgentie aan de dag legt'' in haar spoorplannen en te weinig vaart maakt in het spoordossier.

Hierover waren zoveel vragen aangemeld voor het wekelijkse vragenuurtje op dinsdag dat de Kamervoorzitter maandag heeft voorgesteld een apart overleg te houden over de kwestie, aldus PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

De parlementariërs lopen bijvoorbeeld te hoop tegen de plannen van NS om de voordeelurenkaart in de avondspits niet langer geldig te laten zijn.

Vergroting

Vorige week verschenen er nog meer berichten op het gebied van spoor in de media, die veel volksvertegenwoordigers onrustig maken.

Zo zou Schultz met plannen rondlopen om een geplande vergroting van de spoorcapaciteit tussen Schiphol en Lelystad (via groeikern Almere) veel soberder uit te voeren.

In een interview met NRC Handelsblad stelde de nieuwe directeur van spoorbeheerder Prorail, Marion Gout, afgelopen zaterdag dat haar prioriteit in eerste instantie niet bij de treinreizigers ligt.

Aptroot

VVD'er Charlie Aptroot vindt dat onbegrijpelijk. ''VVD wil dat Prorail en NS gewoon aan verwachtingen van treinreizigers voldoen. Hebben deze bedrijven en hun directies het nog niet begrepen?'', twitterde hij maandag.

Ook SP'er Farshad Bashir is in zijn wiek geschoten door de opstelling van de nieuwe baas van Prorail. ''In het interview lees ik dat ze geen hart voor het spoor heeft'', zegt hij maandag.

''Ze lijkt een manager die Prorail als een tijdelijk klusje ziet waar ze vooral wil reorganiseren. Ze lijkt totaal geen affiniteit met het spoor en de reiziger te hebben, terwijl dat essentieel is voor iemand die zo’n functie gaat bekleden.''

Al met al zien de Kamerleden voldoende reden om Schultz in het spoedoverleg te manen tot extra aandacht voor het spoordossier.