ROERMOND - Het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond heeft maandag 33 maanden celstraf plus een jaar voorwaardelijk geëist tegen een 20-jarige man uit Bergen (Limburg), die ruim dertig minderjarige meisjes zou hebben aangezet tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam.

De verdachte maakte daarvan films en foto's die hij uitwisselde met een al eerder veroordeelde medeverdachte in Friesland.

Het tweetal spande volgens het OM samen om meisjes te chanteren en te bedreigen zodat ze uit de kleren gingen.

Uiteindelijk deden twintig meisjes of hun ouders aangifte. De feiten deden zich voor vanaf maart 2007.

De arrestatie van de verdachte had in juli 2009 plaats. Veel meisjes hebben ernstige psychische problemen.

Meisjes

De meisjes die de man onder druk zette, waren op dat moment tussen de 11 en 17 jaar. De verdachte zou de meisjes in enkele gevallen met verkrachting hebben gedreigd als ze niet meewerkten.

In andere gevallen dreigde hij gefotoshopte naaktfoto's op internet te zetten als ze hun blote borsten en onderlijf niet lieten zien.

Psychologisch onderzoek

Uit psychologisch onderzoek kwam het beeld naar voren van een narcistische man met een antisociale persoonlijkheidsstoornis die weinig remmingen vertoont.

Het gaat hem niet op de eerste plaats op seks, maar vooral op controle en macht, blijkt uit deze onderzoeken. Hij staat niet open voor psychotherapie.

Uitspraak op vrijdag 22 april.