AMERSFOORT - Steeds meer scholen zien af van het praktische verkeersexamen omdat kinderen steeds minder fietsen.

Dat blijkt maandag uit onderzoek door Veilig Verkeer Nederland (VVN) onder de ongeveer 7400 basisscholen. Daarvan deed 29 procent mee aan de enquête.

VVN maakt zich zorgen over het gebrek aan fietservaring.

Van de scholen die de leerlingen wel het theoretische verkeersexamen voorzetten, laat 11 procent de toets op straat voor wat die is.

Weinig ervaring

Daarvan geeft 15 procent als reden te weinig goede fietsen ter beschikking te hebben en 13 procent meldt dat de leerlingen niet kunnen fietsen of er te weinig ervaring mee hebben.

Van de scholen die de kinderen wel het praktijkexamen laten doen, geeft bijna 10 procent aan dat de kinderen geen of te weinig fietservaring hebben. In 2008 was dat nog 4 procent, in 2009 al 9 procent.

Verkeersexamen

VVN besteedt dit jaar extra aandacht aan de voorbereiding op het praktische verkeersexamen, dat de leerlingen van de groepen 7 en 8 donderdag maken. Het is aan de scholen zelf een datum te bepalen voor het theoretische gedeelte. Ze hebben de tijd tot en met juni.

VVN heeft ouders gevraagd naar een gouden tip voor de verkeersopvoeding van hun kinderen. Het advies van een van de moeders is de rollen om te draaien en het kind te vragen hoe de ouders zich in het verkeer moeten gedragen.

In de groepen 7 en 8 van de basisscholen zitten zo'n 200.000 leerlingen van wie er 150.000 meedoen aan het praktische verkeersexamen.