HILVERSUM - De politie moet standaard worden ingelicht over eventuele psychische problemen van een aanvrager van een wapenvergunning.

De huidige wapenwet zou op dat punt moeten worden aangepast, vindt politiechef Willem Woelders. De huidige regeling is ''wel goed, maar niet compleet'', aldus Woelders maandag in de tv-rubriek EenVandaag.

Woelders sprak namens de Raad van Korpschefs in een reactie op de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

De Alphense schutter, Tristan van der Vlis, beschikte over een vergunning voor meerdere wapens, ondanks aanzienlijke problemen met zijn geestelijke gezondheid.

Screening

De politie was naar het zich laat aanzien niet van die problemen op de hoogte, omdat zij niet tijdens de gebruikelijke screening van een vergunningaanvrager op tafel komen.

Dat moet veranderen, vindt Woelders. De hulpverlening moet worden verplicht medische informatie aan de politie te verstrekken.

Rijksrecherche

De Rijksrecherche is ondertussen een onderzoek gestart naar het verstrekken van de wapenvergunning aan Van der Vlis.

De hoofdofficier van justitie heeft zondag besloten tot het onderzoek. Focus van het onderzoek is de verstrekking van de wapenvergunningen en de omstandigheden waaronder die verstrekkingen hebben plaatsgevonden, aldus het OM.

Het feitenonderzoek wordt 'voortvarend' aangepakt, zo stelt het OM.

Gewonden

Van de mensen die gewond raakten bij de schietpartij, lagen er maandagavond nog acht in het ziekenhuis. In totaal zeven mensen zijn zondag en maandag uit het ziekenhuis ontslagen.

Dat heeft waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn gezegd. Maandag aan het eind van de middag werd een meisje van 10 ontslagen uit het ziekenhuis.

De situatie van de overige gewonden is hetzelfde, aldus Eenhoorn. De acht liggen verspreid over vier ziekenhuizen.

Van een van hen is de situatie ''kritiek'', die van de zeven anderen is stabiel.

De Ridderhof

Vrijwel alle winkels in winkelcentrum De Ridderhof openen dinsdagochtend om tien uur weer hun deuren.

Dat heeft voorzitter Robert Grootenhuijs van de winkeliersvereniging gemeld. Slechts twee of drie van de ruim veertig bedrijven in het centrum gaan nog niet open.

''Maar dat heeft louter met logistieke problemen te maken’’, stelt Grootenhuijs. ''De winkels konden de afgelopen dagen niet bevoorraden door het onderzoek naar de schietpartij.’’

Opgeruimd

Inmiddels is het winkelcentrum opgeruimd en schoongemaakt, maar er is ook schade die niet op korte termijn kon worden gerepareerd.

In het centrum komt een gedenkplaats waar mensen bloemen kunnen leggen. Dinsdag rond lunchtijd bezoekt burgemeester Eenhoorn De Ridderhof.

Beeldmateriaal

Mensen die over beeldmateriaal van de schietpartij in Alphen aan den Rijn beschikken, kunnen dit nu ook anoniem uploaden op de website van de politie Hollands Midden.

Sinds de oproep van de politie om foto's en filmpjes van de gebeurtenissen naar de politie te sturen voor onderzoek, heeft de politie nog helemaal geen beeldmateriaal ontvangen.

De politie vermoedt dat dit te maken kan hebben met het feit dat mensen om gegevens als hun naam en telefoonnummer werd gevraagd.

De politie beschikt wel over camerabeelden uit de winkels en het winkelcentrum. Die zijn in beslag genomen voor onderzoek.

Noodverorderning

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft officieel de noodverordening vast gesteld, die echter al sinds zaterdag van kracht is voor de straat waar dader Van der Vlis woonde.

Deze geeft de politie de mogelijkheid sneller in te grijpen als zich bij de woning van Van der Vlis incidenten voor zouden doen.

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn

Bekijk lezersfoto’s van de schietpartij op NUfoto

Bekijk de laatste Twitterberichten over de situatie in Alphen aan den Rijn op NUlive

Honderd schoten Alphen a/d Rijn