AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden gaat een 59-jarige machinist uit Goor vervolgen die verantwoordelijk wordt gehouden voor de enorme ravage als gevolg van een treinongeval vorig jaar juli in Stavoren.

Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt.

De machinist reed niet zelf, maar begeleidde een 39-jarige Italiaanse collega. De trein waarop zij zaten schoot door de stootblokken aan het einde van het spoor, sloeg een gat van dertig meter in een watersportwinkel, schoot nog eens honderd meter door en eindigde op een winkelplein.

''De man uit Goor moest de Italiaan veilig over het spoor leiden. Hij had op de hoogte moeten zijn van de situatie’’, aldus een woordvoerster van het OM. De Nederlandse machinist was van de uitzendorganisatie Spoorflex.

Rechter

Het OM probeert de man binnen drie maanden voor de rechter te krijgen. Hij wordt officieel verdacht van artikel 165 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht, veroorzaking van gevaar voor spoorwegverkeer. Daarop staat maximaal een celstraf van een jaar.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert binnenkort de voorlopige bevindingen van het onderzoek naar het treinongeval.