DEN HAAG - Tristan van der Vlis, de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn afgelopen zaterdag, heeft meer dan honderd keer geschoten. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De drie wapens die op de plaats delict zijn aangetroffen zijn alledrie door de dader gebruikt, aldus het OM en politie. Voor deze wapens had Van der Vlis een vergunning. Het wordt nog onderzocht of een van de wapens is omgebouwd.

Uit camerabeelden blijkt dat de schietpartij een paar minuten heeft geduurd. Het is niet duidelijk hoe lang de schutter nodig had om het winkelcentrum binnen te komen.

Camerabeelden

Voordat hij het winkelcentrum binnenkwam, heeft hij ook op straat geschoten. Daarbij kwam een man om het leven. De politie heeft alle camerabeelden uit het winkelcentrum en uit alle winkels in beslag genomen voor onderzoek.

De dader schoot zes mensen dood en verwondde er zeventien voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. De lichamen van de slachtoffers worden maandag vrijgegeven.

Negen gewonden

Van de mensen die gewond raakten liggen er nog negen in een ziekenhuis. In totaal zes mensen zijn zondag en maandag uit het ziekenhuis ontslagen. Dat heeft waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn gezegd.

De negen liggen verspreid over vier ziekenhuizen. Van een van hen is de situatie ''kritiek", die van vijf anderen stabiel. Over de toestand van drie gewonden kon Eenhoorn niets zeggen.

Winkelcentrum

Winkelcentrum De Ridderhof wordt maandagmiddag weer overgedragen aan de winkeliers. Dat heeft Eenhoorn laten weten.

Hij heeft goede hoop dat het winkelcentrum dinsdagochtend weer opengaat. Eenhoorn wil daarbij zelf aanwezig zijn om te laten zien dat het weer veilig is om te winkelen in De Ridderhof.

Handhaven

Het is de vraag of de politie niet heeft gefaald in het handhaven van de regels in het geval van Van der Vlis. Het lijkt er op dat er signalen waren, zoals psychische problematiek en een incident met een luchtdrukwapen, die op zijn minst hadden moeten leiden tot een kritische blik naar het vergunde wapenbezit van Van der Vlis.

Dat zegt Sander Duisterhof, directeur van de Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). De KNSA behartigt de belangen van de aangesloten schietsportverenigingen in Nederland. Het gaat om zo'n achthonderd clubs, met in totaal circa 42.000 leden, in de leeftijd van 9 tot 90 jaar.

Een vergunning voor het bezit van wapens kan worden aangevraagd als iemand een jaar lid is van een schietvereniging. Deze moet jaarlijks worden verlengd. Daarbij wordt onder meer gekeken of de vergunninghouder niet in aanraking is geweest met de politie.

Kluis

De politie controleert ook of de bezitter van legale wapens deze op de juiste manier opbergt: de wapens moeten in een kluis worden bewaard. Kogels moeten in een aparte kluis worden opgeslagen. Volgens Duisterhof worden deze thuiscontroles in afdoende mate door de politie uitgevoerd.

Van der Vlis heeft het bloedbad aangericht met een volautomatisch wapen, waarvoor geen vergunningen worden afgegeven en wat dus illegaal is. ''Dat wapen zou hij dus niet bij een club hebben kunnen opslaan'', aldus Duisterhof.

Dat Van der Vlis zelf een semi-automatisch wapen tot een volautomatisch wapen zou hebben omgebouwd, lijkt niet erg waarschijnlijk. Dit is een tamelijk ingewikkelde operatie, waarvoor de benodigde onderdelen hoe dan ook illegaal zijn.

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn

Bekijk de laatste Twitterberichten over de situatie in Alphen aan den Rijn op NUlive

Bekijk lezersfoto’s van de schietpartij op NUfoto

Honderd schoten Alphen a/d Rijn