ARNHEM - Marco Kroon, de van drugsbezit verdachte militair, heeft maandag bij de rechtbank in Arnhem nog eens herhaald dat hij onschuldig is.

''Ik heb de majesteit in de ogen gekeken en gezegd: ik heb uw vertrouwen niet beschaamd''. Kroon, die van koningin Beatrix de Militaire Willemsorde opgespeld kreeg wegens getoonde moed, voerde maandag als laatste het woord in de rechtszaak tegen hem.

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet overtuigd van zijn onschuld. Het meent dat hij cocaïne in bezit heeft gehad.

Ook heeft hij volgens justitie stroomstootwapens in bezit gehad en doorgegeven aan zijn broer. Wegens drugsbezit en voor de wapens eiste officier van justitie Mariska Wijnbelt 120 uur werkstraf.

Borstharen

De zes borstharen van Kroon, die vorige week centraal stonden tijdens het verhoor van drie deskundigen, tellen voor het OM niet mee voor het bewijs.

Justitie denkt genoeg te hebben aan afgetapte telefoongesprekken, sms'jes, observaties en verklaringen van de verdachte en getuigen.

De verklaringen van Kroon en zijn vriendin vindt het OM trouwens ongeloofwaardig, onder meer omdat ze vaak wisselen.

Ongeloofwaardig

Dit steekt de verdediging, die beaamt dat er dingen in de zaak spelen die op het eerste gezicht ongeloofwaardig lijken, maar die toch waar kunnen zijn. Zo wees onderzoek op de borstharen uit dat Kroon cocaïne gebruikt zou hebben, maar kwamen onderzoekers later op die conclusie terug.

Op aangeven van een andere deskundige moest worden erkend dat de 'besmetting' met de harddrug ook van buiten kon komen.

Aangezien Kroon kleding droeg waar sporen van cocaïne op waren gevonden, kunnen de sporen in de haren zijn gekomen doordat hij ze met zijn vingers heeft uitgetrokken.

Café

Ook heeft hij verbouwd in zijn café waar bezoekers drugs gebruikten, waardoor de sporen op zijn lichaam kunnen zijn gekomen.

Kroons advocaat Geert Jan Knoops vindt dat er zo veel onzekerheden zijn, dat het OM niet-ontvankelijk zou moeten worden verklaard.

Kroon zou niet eerlijk zijn behandeld doordat hij voor de militaire rechtbank is gebracht terwijl de beschuldigingen betrekking hebben op zijn privéleven.

Een veroordeling voor drugsbezit zou Kroon duur kunnen komen te staan, aangezien Defensie een zerotolerancebeleid heeft voor harddrugs. Hij kan dan worden ontslagen. De rechtbank doet op vrijdag 22 april uitspraak.

Rechtszaak Marco Kroon