AMSTERDAM - De verkeersveiligheid wordt nauwelijks groter door het puntenrijbewijs en het kost geld om van iedere bestuurder een verkeersverleden te registreren. Dit stellen de ANWB en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De organisaties noemen het ‘zinloos en een geldverspilling’ het puntenrijbewijs in Nederland in te voeren, zo meldt het Financieele Dagblad maandag.

Alleen kort nadat het systeem is ingevoerd rijden chauffeurs voorzichtiger, daarna ebt het effect weg, zo zou blijken uit een onderzoek van de SWOV. Dit komt volgens de organisaties doordat de pakkans niet wordt verhoogd.

Verkeerscontrole

“Stop het geld niet in een puntensysteem, maar in meer verkeerscontrole”, zo stelt Guido van Workum, directeur van de ANWB.

Het puntenrijbewijs bestaat in Nederland nu alleen nog voor beginnende bestuurders. Door de regeling kunnen autorijders eerder hun rijbewijs verliezen bij herhaalde overtredingen zoals bumperkleven of te hard rijden.

Ook de richtlijnen voor de overtredingen zijn voor deze rijders verscherpt; zo mogen zij minder alcohol in hun bloed hebben dan andere bestuurders.

Advies

Uit een vertrouwelijk advies aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bleek onlangs dat het OM het puntenrijbewijs voor alle Nederlanders wil invoeren.