AMSTERDAM - Bij de dodelijke schietpartij zaterdagmiddag in Alphen aan den Rijn zijn geen minderjarigen om het leven gekomen.

De zes mensen die zaterdag zijn omgekomen zijn drie mannen en drie vrouwen. Dat is zondag door burgemeester Eenhoorn bekendgemaakt op een persconferentie op het gemeentehuis.

De drie vrouwen waren respectievelijk 91, 68 en 45 jaar oud. De omgekomen mannen waren 80, 49 en 42 jaar oud. Ze woonden allen in Alphen aan den Rijn. De 42-jarige man was van Syrische afkomst.

Van de zeventien gewonden, acht vrouwen en negen mannen, liggen nu nog twaalf mensen in het ziekenhuis. Zeven van de slachtoffers zijn zwaargewond. Twee kinderen van zes en tien jaar zijn lichtgewond geraakt. Het jongste kind ligt nog in het ziekenhuis.

De burgemeester dankte tijdens de persconferentie de hulpverleners die in actie kwamen na de schietpartij.

Moorden

De dader heeft tijdens zeer depressieve buien aan zeker twee mensen gezegd dat hij dacht aan het plegen van moorden, meldt RTL Nieuws zondagavond op basis van onderzoek.

Hij zou de afgelopen jaren aan ten minste twee mensen hebben verteld dat hij 'iedereen wilde neer maaien'. Ook zou Van der Vlis geen vrienden hebben gehad, en geen vriendin. Bij een paar mensen was hij wel spraakzaam. Hij zou tegen hen over zijn vuurwapens hebben opgeschept.

Drie wapens

De politie heeft drie vuurwapens gevonden in winkelcentrum De Ridderhof waar de schietpartij heeft plaatsgevonden. Het is nog niet duidelijk of deze wapens vallen onder de wapenvergunning die de dader had, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Er is nog nader onderzoek nodig, omdat dit soort wapens makkelijk kan worden omgebouwd.

Het onderzoek naar de gebruikte wapens wordt gedaan door een ander politiekorps dan Hollands Midden. Daarmee wil men alle objectiviteit garanderen.

Motief 

De dader van de schietpartij, Tristan van der Vlis, was een aantal jaren geleden onder psychische behandeling. Dat liet hoofdofficier van justitie Kitty Nooy zondag weten. Volgens haar was Van der Vlis op het moment werkloos en was er een ''zorgelijke" situatie voor hem.

Of de man recent onder behandeling stond, wist de hoofdofficier nog niet. Wel was duidelijk dat hij geestlijke problemen had.

Nader onderzoek heeft nog niets opgeleverd over het motief. Uit zijn afscheidsbrief is duidelijk geworden dat hij 'duidelijk suïcidaal' was. Hij verwees in de brief naar andere 'digitale bestanden', maar daaruit kon de politie nog geen motief afleiden.

''Deze hadden meer een spirituele dan een bedreigende inhoud'', aldus hoofdofficier van justitie Kitty Nooy. Meer kon ze er nog niet over zeggen omdat de informatie nog heel vers is.

Luchtbuks

Ook werd tijdens de persconferentie duidelijk dat de 24-jarige man zichzelf in 2003 mogelijk verwond met een luchtdrukpistool. Zaterdag werd bekend van Van der Vlis in dat jaar in aanraking is geweest met de politie wegens de Wet wapens en munitie, maar details hierover ontbraken nog. Wel was bekend dat Van der Vlis hiervoor niet is vervolgd.

Nooy zei dat Van der Vlis zich bij dat incident in een groepje van vier personen ophield van wie een luchtdrukpistool bij zich had. ''Het lijkt erop dat de dader zich in in zijn been heeft geschoten'', zei Nooy. Later deze week verwacht zij meer details. Het is verboden met een luchtdrukpistool ''de openbare weg te betreden", aldus Nooy. 

Suïcidale klachten

De politie Hollands Midden heeft laten weten dat Van der Vlis in 2006 tien dagen in een gesloten inrichting heeftdoorgebracht. Hij had suïcidale klachten.

Na die tijd heeft de politie nog eenmaal een overlastmelding over de 24-jarige man gehad, verder komt hij niet in de politiesystemen voor.

Wel is duidelijk geworden dat de dader een paar weken geleden was gestopt met het uitzendwerk dat hij deed. Hij was hierdoor down, maar de politie noemt zijn actie van zaterdag ''een totale verrassing".

Bijeenkomst

Bij de bijeenkomst zondagavond ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn zijn premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) namens het kabinet aanwezig.

Naamgenoot

Er is in Alphen aan den Rijn geen naamgenoot van de dader van de schietpartij. Dat liet de politie zondag weten. De woordvoerder sprak van ''een misselijkmakende actie". De politie is er via de sociale media en internet achter gekomen. ''We gaan die persoon zeker spreken.''

Op een persconferentie had korpschef Jan Stikvoort van korps Hollands Midden eerder gemeld dat er in Alphen aan den Rijn nog een man met de naam van de dader woonde en dat die veelvuldig werd belaagd. Stikvoort vroeg toen nog die man met rust te laten.

Gesprekken

Op veel scholen in Alphen aan den Rijn en omgeving zijn maandag in de klas gesprekken over het drama van zaterdag. De gesprekken worden gevoerd door leerkrachten die daarbij ondersteuning kunnen krijgen van de GGD, de GGZ en het algemeen welzijnswerk. Dat zei zondag een woordvoerder van GGD Hollands Midden.

Voor de kleine kinderen zijn er kringgesprekken, oudere kinderen kunnen in een klassegesprek hun gevoelens kwijt. De woordvoerder zei dat per school de aanpak kan verschillen.

Het gaat in alle gevallen om besloten bijeenkomsten die maandagmorgen direct beginnen. Alle directeuren van de scholen zijn geïnformeerd over de aanpak van de gesprekken.

Schietpartij Alphen aan den Rijn