AMSTERDAM - In de drie winkelcentra die zaterdag na de schietpartij in Alphen aan den Rijn werden ontruimd zijn geen explosieven gevonden.

De politie heeft tot in de nacht onderzoek gedaan, waarna de geëvacueerde omwonenden weer naar huis konden, laat een politiewoordvoerder zondagochtend weten. De lichamen van de slachtoffers zijn inmiddels geborgen.

De dader van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, Tristan van der V., had in een briefje dat in zijn auto werd gevonden beweerd dat er explosieven lagen bij drie andere winkelcentra.

Terug naar huis

Het onderzoek naar de schietpartij kon niet meteen beginnen omdat eerst moest worden uitgesloten dat er explosieven in de buurt lagen.

De winkelcentra Atlas, Herenhof en Aarhof werden ontruimd. In de loop van de nacht kon iedereen terug naar huis.

De Ridderhof

Zodra duidelijk was dat er geen explosieven in de buurt lagen, heeft de politie de hele nacht onderzoek gedaan in winkelcentrum De Ridderhof. Door de schietpartij daar vielen zaterdag zeven doden en vijftien gewonden.

Hoewel duidelijk is wie de schutter is, wil de politie 'tot op de bodem' uitzoeken wat er precies is gebeurd.

Daarom is de omgeving net zo zorgvuldig afgezocht als bij een zaak waar nog geen dader bekend is. Al die tijd bleven de lichamen van de slachtoffers liggen waar ze lagen. Dat was volgens de politie nodig voor het onderzoek.

De politie heeft mensen gevraagd die foto- of filmmateriaal van de schietpartij hebben die op de website www.nationale-recherche.nl te uploaden.

Persconferentie

De gemeente Alphen aan den Rijn geeft zondagmiddag om 15.00 uur een persconferentie in de raadszaal van het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn. Hier wordt een nadere toelichting gegeven op de gebeurtenissen door burgemeester Bas Eenhoorn, hoofdofficier van justitie Kitty Nooy en korpschef Jan Stikvoort.

Dat heeft de gemeente laten weten.

Parkeergarages

De auto's in de parkeergarages bij vier winkelcentra in Alphen aan den Rijn kunnen worden opgehaald. De parkeergarages waren afgesloten omdat in de winkelcentra politie-onderzoek werd gedaan en de omgeving daarvan was afgezet. Dat heeft de gemeente zondagochtend gemeld.

Ook auto's die geparkeerd staan in de garage van De Ridderhof, het winkelcentrum waar zaterdag de schietpartij plaatsvond, kunnen worden opgehaald maar daar alleen onder begeleiding van de politie. De Ridderhof is nog steeds afgesloten.

Rust

Bij de ingang van winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn heerst vooral rust. Er liggen enkele bossen bloemen en er staan kaarsen voor een houten bord waarop is geschreven 'waarom' en 'warum'?

Voorbijgangers stoppen soms even voor de ingang. Een politieagent surveilleert. Wel staan veel media geposteerd in de buurt van het winkelcentrum, waaronder enkele buitenlandse cameraploegen.

In de loop van de middag werd het ietsje drukker bij het winkelcentrum. Bewoners staan in groepjes stil en praten na over wat er is gebeurd. Af en toe laat iemand een bloemetje achter. In de omgeving surveilleren agenten. Op de parkeerplaats lopen mannen in witte pakken.

Dreigtweet

Een 17-jarige jongen uit Hoogvliet twitterde zaterdag dat de schietpartij in Alphen aan den Rijn nog eens dunnetjes over zou worden gedaan in zijn woonplaats.

De politie heeft hem zaterdagnacht voor bedreiging aangehouden. Hij is ingesloten.

Reacties

Duizenden mensen hebben inmiddels het register op condoleance.nl getekend. De teller stond zondagochtend al bijna op vierduizend.

Op Twitter en Hyves worden Alphenaren opgeroepen om om 21:00 uur met kaars naar De Ridderhof te komen en een grote kring te vormen.

Kerkgemeenschap

De protestantse kerkgemeenschap staat zondagochtend tijdens de kerkdienst uitvoerig stil bij het drama dat zich zaterdag in Alphen aan den Rijn voltrok. Dominee Kees van Stralen sprak in het gebed van verbijstering na het zien van 'de gruwelijke beelden'.

''Een mooie zonnige zaterdag kantelde in chaos. Onze stem hapert erbij, we zijn verbijsterd en geschrokken'', zei Van Stralen. Een ouderling die de dienst in de Goede Herderkerk inleidde, zei dat Alphen aan den Rijn sinds zaterdag in diepe rouw verkeert.

''We voelen ons verbonden met de nabestaanden en in gedachten zijn we bij de ouders van de dader'', aldus de ouderling.

Volg de reacties op dit nieuws op Twitter via NUlive

Alles over het drama in Alphen aan den Rijn op NUfoto

Schietpartij Alphen aan den Rijn