ALPHEN AAN DEN RIJN - De 24-jarige Alphenaar die zaterdagmiddag een bloedbad aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn heeft een briefje achtergelaten in zijn auto met daarin een aanwijzing dat in drie andere winkelcentra explosieven zouden liggen.

Dat heeft Officier van Justitie Kitty Nooy zaterdag verklaard tijdens een persconferentie.

De schutter, de 24-jarige Tristan van der V., was lid van een schietvereniging en had een vergunning voor vijf wapens, zei Nooy. Het is nog onduidelijk of hij een van deze wapens heeft gebruikt. Dat wordt nu onderzocht. Zij ontkrachtte verder het gerucht dat de schutter een ex-militair was.

In 2003 is de man in contact geweest met de politie wegens de Wet wapens en munitie, maar het OM heeft hem uiteindelijk niet vervolgd, aldus Nooy. Waarom de zaak indertijd werd geseponeerd kon Nooy niet zeggen.

De officier van justitie ontkrachtte verder de geruchten dat de vader en moeder van de man zelf slachtoffer van de de schietpartij waren.

Winkelcentra

De politie is met 150 man bezig met het onderzoek naar aanleiding van de schietpartij. Naast de woning van de dader wordt ook in de drie gesloten winkelcentra nog onderzoek gedaan. De politie vraagt iedereen die foto- en of filmmateriaal heeft, dat te uploaden naar www.nationale-recherche.nl

De politie in Alphen krijgt bijstand van korpsen vanuit het hele land. Dat zei korpschef Jan Stikvoort zaterdagavond tijdens een persconferentie. De gevolgen van de schietpartij hebben ook veel indruk gemaakt op de hulpverleners en politieagenten, zei Stikvoort.

''Dit is iets verschrikkelijks. Maar het motiveert ze ook extra om de zaak op te pakken. Vele collega's uit het land helpen ons hierbij. Daar maken we dankbaar gebruik van.''

De Ridderhof

Bij winkelcentrum De Ridderhof en de drie andere ontruimde winkelcentra houden momenteel nog eens zo'n honderd agenten een oogje in het zeil. ''Op het plaats delict vindt nog forensisch onderzoek plaats. We gaan uiterst minutieus te werk'', aldus de korpschef.

Ook in de woning van de dader, die bij zijn vader woonde, wordt nog onderzoek gedaan. Een arrestatieteam ging het huis eerst binnen, om er zeker van te zijn dat het veilig was voor onderzoek.

De politie heeft inmiddels tientallen getuigen gehoord. Op de zaak zit een groot aantal familierechercheurs die de nabestaanden bijstaan.

Bewoners

De bewoners van woningen boven en rond de winkelcentra in Alphen aan den Rijn die zijn ontruimd, moeten zaterdag elders overnachten.

De mensen die zijn opgevangen in verschillende locaties gaan naar een sporthal, waar ze de nacht zullen doorbrengen. Het Rode Kruis levert 75 bedden en begeleiding voor de evacués, meldde een woordvoerster.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive.nl

Bekijk lezersfoto's op NUfoto.nl

Schietpartij Alphen aan de Rijn