AMSTERDAM - In Alphen aan den Rijn vond zaterdagmiddag een schietpartij plaats in het winkelcentrum De Ridderhof, waarbij zeven doden en drie zwaargewonden zijn gevallen. Dit heeft waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn tijdens een persconferentie bevestigd.

Onder de zeven doden bevond zich ook de dader, de 24-jarige Tristan van der V., die na de schietpartij een eind aan zijn leven maakte. Verder zijn er vijf middelzwaar gewonden en twee lichtgewonden. Er is geschoten met een automatisch vuurwapen.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Volgens burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn is de identificatie bijna afgerond en worden de families van de slachtoffers op dit moment in kennis gesteld.

In winkelcentrum De Ridderhof wordt op de plaats delict nog forensisch onderzoek gedaan. Om die reden zijn de lichamen van de slachtoffers nog niet weggehaald.

Een aantal gewonden verkeert volgens Eenhoorn nog in levensgevaar. Onder slachtoffers zijn ook kinderen.

Vluchten

Volgens het Leidsch Dagblad vluchtte het winkelende publiek zaterdagmiddag voor het leven. Het centrum was door de politie afgesloten en er heerste grote chaos.

Het Openbaar Ministerie sluit ''honderd procent uit’’ dat er een tweede dader of schutter betrokken was bij de schietpartij, meldde de gemeente via Twitter. Er deden speculaties de ronde dat dit wel het geval zou zijn.

Afscheidsbrief

Uit de afscheidsbrief die Van der V. achterliet komt geen duidelijk motief naar voren. Dat heeft het OM zaterdagavond gemeld. Politie en justitie doen de komende dagen nader onderzoek om het motief van de man.

Zaterdagavond onderzocht de politie een woning in een flat aan de Wederikstraat in Alphen aan den Rijn, vlak bij winkelcentrum De Ridderhof. Volgens buurtbewoners woont daar de dader. Hij zou bij zijn vader leven.

Het flatgebouw waar de woning wordt onderzocht ligt op ongeveer 150 meter van het winkelcentrum af. Het gebouw is niet helemaal afgezet, maar de verdieping van de woning die wordt onderzocht, wordt bewaakt door de politie.

Weerga

De schietpartij is een ramp die zijn weerga niet kent, zei waarnemend burgermeester Bas Eenhoorn zaterdagmiddag. Er waren heel veel mensen in het winkelcentrum op het moment van de schietpartij, benadrukte Eenhoorn.

''Er waren ouders en kinderen. Het is bijna niet te begrijpen dat dit is gebeurd. Het is te verschrikkelijk voor woorden, een schok voor allemaal'', aldus Eenhoorn.

''Er wordt alles gedaan om familie, vrienden en bekenden op dit moment zo goed mogelijk op te vangen. ''We wensen iedereen die hiermee te maken heeft heel veel sterkte en we leven met ze mee.''

Psychologische opvang

Eenhoorn liet weten dat de mensen die getuigen van de bloedige schietpartij zijn geweest, werden opgevangen in een kerk in de buurt van het winkelcentrum. Daar was psychologische opvang geregeld.

In het gemeentehuis probeerde een crisisteam, onder leiding van de burgemeester, politie en justitie het onderzoek naar de gebeurtenissen en de opvang van betrokkenen zo goed mogelijk te sturen en te organiseren.

Ook in het nabijgelegen kerkelijk centrum De Bron werden ooggetuigen opgevangen. Dat liet een medewerkster van het centrum weten. Volgens haar was de sfeer onrustig, omdat veel mensen geschokt waren door het geweld. De politie was aanwezig om de mensen te vragen wat ze allemaal hadden gezien.

Telefoonnummer

De gemeente  heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld waarop het publiek vragen kan stellen over de schietpartij. Het nummer is 0172-465073.

Het politiebureau aan de Kees Mustersstraat 2 is ingericht als opvanglocatie voor familie van slachtoffers.

Drie gewonde slachtoffers zijn opgenomen in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Dat heeft een zegsman gemeld. Zij verkeren buiten levensgevaar.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive.nl

Bekijk lezersfoto's op NUfoto.nl

Schietpartij Alphen aan de Rijn