AMSTERDAM - Gynaecologen en verloskundigen moeten beter samenwerken om babysterfte te voorkomen.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van een rapport van gynaecologenvereniging NVOG.

Beide groepen werken nu nog gescheiden, waardoor het percentage baby's dat rond de geboorte sterft onnodig hoog is. De gynaecologenvereniging pleit voor een verloskundig systeem naar voorbeeld van andere Europese landen.

"Voor zwangere vrouwen mag er geen muur meer staan tussen de verloskundige en de gynaecoloog", zegt NVOG-bestuurslid Jan van Lith. Nu is er nog te veel miscommunicatie tussen beide groepen waardoor gynaecologen informatie missen bij spoedsituaties.

Dossier

"Als je met zijn allen in een organisatie zit, zou die gynaecoloog al van tevoren weten dat er een vrouw thuis aan het bevallen is, en eventueel kan kijken. Ook heb je dan een verloskundig dossier waarin iedereen kan kijken."

Vrouwen die thuis bevallen en plotseling naar het ziekenhuis moeten, lopen bijna vier keer zoveel kans dat hun baby overlijdt als vrouwen die direct bij een gynaecoloog een kind krijgen.

Verkeerde keuze

De vereniging van verloskundigen KNOV denkt niet dat alle problemen zijn opgelost bij een gezamenlijk systeem.

"We vrezen dat een verkeerde keuze gaat leiden tot verder medicalisering van de zwangere", zegt directeur Jos Becker Hoff. KNOV ziet wel dat er een gebrek is aan vertrouwen tussen beide partijen. "Juist dat zou moeten worden opgelost."

Nederland heeft bijna het hoogste percentage babysterfte van Europa. Ongeveer een op de honderd baby's sterft rond de geboorte.