DEN HAAG - Islamitische koepelorganisaties uit Nederland en andere Europese landen werken aan een Europese halalstandaard, waarin de regels voor ritueel slachten uitvoerig worden beschreven.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) neemt binnenkort deel aan een Europese conferentie hierover, maakte de belangenvereniging vrijdag bekend.

Het CMO reageerde op het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) die een einde wil maken aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren. Deze week tekende zich hiervoor een Kamermeerderheid af.

Voor moslims vormt ritueel slachten een onlosmakelijk onderdeel van hun geloofsbeleving. ''Het CMO vindt de wijze waarop deze religieuze kwestie tot nu toe wordt behandeld niet passend bij de vrijheid van godsdienst in Nederland'', aldus het CMO.

Debat

Het CMO vindt dat het debat over ritueel slachten tot op heden niet op een evenwichtige manier wordt gevoerd en wijt dat aan een gebrek aan kennis, deskundigheid en bekendheid met wetenschappelijk onderzoek.

De belangenorganisatie stelt bovendien dat moslims net als dierenwelzijnsorganisaties en politieke partijen veel waarde hechten aan het welzijn van dieren. Volgens het CMO lijden dieren door allerlei verplichte procedures tijdens de rituele slacht zo min mogelijk pijn.

De moslimorganisatie waarschuwt voor de gevolgen van een verbod op ritueel slachten en roept het parlement op zorgvuldig om te gaan met het voorstel van de Partij voor de Dieren.

''Momenteel behoort Nederland tot de grote exporterende landen van halal vlees en voedingsproducten. Door een onzorgvuldige aanpak kan het veranderen in een land dat halal moet importeren, met alle gevolgen van dien'', aldus het CMO.