DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de reeds lang voorgenomen herziening van de gerechtelijke kaart van Nederland. Het aantal arrondissementen gaat van negentien naar tien en het aantal ressorten van vijf naar vier.

Elke rechtbank en elk gerechtshof krijgt verschillende zittingsplaatsen, 32 in totaal.

De nieuwe indeling in tien arrondissementen zal aansluiten bij de indeling van de toekomstige regionale eenheden van de te vormen nationale politie. Ook het Openbaar Ministerie volgt deze indeling. Er komen dus ook tien arrondissementsparketten.

De rechtbanken Alkmaar en Haarlem fuseren tot de rechtbank Noord-Holland, de rechtbanken Dordrecht en Rotterdam fuseren tot de rechtbank Rotterdam. Die in Breda en Middelburg fuseren tot de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Noord-Nederland

De rechtbanken Assen, Groningen en Leeuwarden worden de rechtbank Noord-Nederland, die in Almelo, Arnhem, Zutphen plus het Overijsselse deel van de rechtbank Zwolle-Lelystad worden samen de rechtbank Oost-Nederland.

De rechtbank Utrecht en het Flevolandse deel van de rechtbank Zwolle-Lelystad fuseren tot de rechtbank Midden-Nederland, de rechtbanken Roermond en Maastricht tot de rechtbank Limburg.  De rechtbank in Den Haag en die in Den Bosch blijven ook bestaan.

Zittingsplaatsen

De 32 zittingsplaatsen zijn: Almelo, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bergen op Zoom, Breda, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Gouda, Den Haag , Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Den Bosch, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad, Zutphen en Zwolle.