DEN HAAG - Nederland koopt een tweede testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) van het type F-35. Het kabinet heeft vrijdag besloten dat voor 30 april te doen, zo heeft minister Hans Hillen van Defensie vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.

Nederland had extra tijd gekregen van de Amerikanen om een besluit te nemen, tot uiterlijk 30 april. Als Nederland na die datum een besluit over de aanschaf zou nemen, zou dat volgens Hillen leiden tot hogere kosten.

De Tweede Kamer moet deze maand dan nog zijn fiat geven voor de ondertekening. De aankoop kan rekenen op steun van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV. De linkse oppositie is fel tegen.

Als alles doorgaat, wordt het eerste testtoestel naar verwachting in augustus 2012 geleverd en het tweede in maart 2013. Het eerste testtoestel kost ruim 113 miljoen euro en het tweede ruim 99 miljoen. Nederlandse piloten worden dan in de Verenigde Staten opgeleid en doen mee in een pool met Amerikaanse en Britse vliegers. De deelname aan de testfase kost 32 miljoen euro.

Doorgaan

Het kabinet had al in het regeerakkoord aangekondigd door te willen gaan met de testfase. De linkse oppositie wil juist dat Nederland eruit stapt, maar het kabinet vindt het belangrijk omdat het veel inzicht geeft in het gebruik en in de informatiesystemen. Ook komen er testen die specifiek zijn gericht op Nederlandse invalshoeken, aldus de minister.

Dit kabinet neemt nog geen besluit of het de JSF echt zal aanschaffen als opvolger van de F-16. Dat zal miljarden euro's kosten. Defensie wil dat wel graag, maar de coalitie laat dat aan een volgende regeerploeg over.

Onbemande vliegtuigen

Defensie wil ook vier onbemande vliegtuigen kopen die vooral worden ingezet om inlichtingen te vergaren en locaties te verkennen. Daarnaast wil de krijgsmacht een wapensysteem aanschaffen om cyberspionage en aanvallen via computers tegen te gaan.

Dat kondigde Hillen aan in zijn brief aan de Tweede Kamer. ,,Een krijgsmacht die zich niet op de toekomst voorbereidt, is kwetsbaar. Daarom is het belangrijk ook de komende jaren ruimte voor intensiveringen en innovatie te scheppen'', schrijft hij. Die ruimte zal echter pas in de loop van deze kabinetsperiode ontstaan.

Oorlogsgebied

De onbemande vliegtuigen zijn ongeveer even groot als F-16-gevechtsvliegtuigen. Ze mogen niet in Nederland vliegen, maar wel in oorlogsgebied. Defensie zal met de vliegtuigen in de Verenigde Staten oefenen.

Met de vier toestellen is het mogelijk een halfjaar dag en nacht waarnemingsactiviteiten vanuit de lucht uit te voeren boven land en zee. Met de aanschaf ervan is ruim 100 miljoen euro gemoeid.

Daarnaast trekt Defensie 50 miljoen euro uit voor cyberoperaties en een betere bescherming van de eigen netwerken en systemen tegen digitale aanvallen. Na 2015 is Defensie hier structureel 21 miljoen euro aan kwijt.

Hillen wees erop dat oorlogsvoering in de toekomst niet alleen met kanonnen en raketten gaat, maar vaak ook via ICT en de elektronische weg. De NAVO probeert zich daar ook tegen te wapenen. Maar Hillen wil daar niet op wachten en er nu al zelf mee aan de slag gaan.

Ook zal Defensie investeren in onder meer satellietcommunicatie en bescherming tegen geïmproviseerde explosieven en raketten.