DEN HAAG - Het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar Hbrahim Gel en haar familie krijgen een verblijfsvergunning. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) heeft daartoe besloten naar aanleiding van nieuwe informatie, zo bleek vrijdag.

De 14-jarige gymnasiaste, die in Leeuwarden het Stedelijk Gymnasium bezoekt, zou te verwesterd zijn om in Afghanistan te kunnen wennen.

Leers wilde haar aanvankelijk uitzetten en wees erop, dat er wel vierhonderd van deze meisjes zijn.

Onder bepaalde omstandigheden kan van meisjes met een verwesterde levensstijl niet worden gevraagd terug te keren naar hun land van herkomst Afghanistan, heet het nu.

Bepalend zijn hierbij onder meer de leeftijd van het meisje in relatie tot de duur van het verblijf in Nederland: minstens tien jaar oud en acht jaar in Nederland. Medische omstandigheden en de samenstelling van het gezin kunnen ook meetellen. Dit moet telkens weer individueel worden vastgesteld, aldus Leers.

Tweede Kamer

Het besluit van de minister viel goed in de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en CDA stemden in met de voornemens van Leers. Ook de PVV liet weten het besluit te kunnen ''billijken'', omdat Leers volgens de PVV het aantal kinderen dat potentieel gebruik kan maken van het ambtsbericht terugbrengt van vierhonderd naar enkele tientallen.

Oppositiepartijen vroegen al langer om bij een besluit over een verblijfsvergunning rekening te houden met de westerse leefstijl van meisjes als Sahar.

De PvdA werkte aan een initiatiefwet om kinderen van asielzoekers die zijn geworteld in Nederland na acht jaar hier te laten blijven. Dan gaat het niet alleen om kinderen uit Afghanistan.

In beroep

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma had minister Leers eerder dit jaar opgeroepen in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch dat Sahar en haar familie voorlopig mochten blijven.

De minister deed dat ook, maar vroeg vorige week om uitstel bij de Raad van State omdat hij wilde wachten op een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over schoolgaande meisjes in Afghanistan.

'Super blij'

Sahar zei zelf op Radio 1 superblij te zijn. ''Er komen veel mensen langs om ons te feliciteren. We gaan taart halen om het te vieren.'' Haar advocaat Paul Stieger zei dat de hele familie nog niet kan geloven dat het na al die jaren van onzekerheid eindelijk voorbij is.

Vluchtelingenwerk Nederland reageerde eveneens opgetogen. Wel hoopt de organisatie dat de minister ''soortgelijke zaken ook ruimhartig zal beoordelen'', aldus directeur Dorine Manson.