MAASTRICHT - In afwachting van een definitieve verwijdering heeft het Sint-Maartenscollege in Maastricht de twee leerlingen geschorst die een week geleden enkele dagen zoek waren in Parijs. Dat maakte de school vrijdagmiddag bekend.

Eerder vrijdag vond een gesprek plaats tussen de schooldirectie en de meisjes. Ook de ouders en verzorgers waren daarbij aanwezig.

De school verwijt de meisjes dat ze zich pas na drie dagen gemeld hebben terwijl ze als vermist waren opgegeven. ''De school heeft de beide leerlingen medegedeeld dat hun laakbare gedrag en het geschokte vertrouwen een terugkeer op de school onmogelijk en ongewenst maken'', aldus het college in een verklaring.

De meisjes (16 en 17 jaar) meldden zich vorige week vrijdagmiddag na een tweedaags schoolreisje niet op het afgesproken verzamelpunt in Parijs voor de terugreis. Maandagmiddag meldden ze zich alsnog op een politiebureau in de Franse hoofdstad.

Bellen

Volgens de school waren beide meisjes in staat om direct na het missen van de bus terug naar huis contact op te nemen met de school of de begeleiders. Zij hadden vooraf een kaart meegekregen met telefoonnummers voor als er iets mocht gebeuren.

Ook hadden ze ouders of verzorgers in Nederland kunnen bellen. De meisjes hadden bovendien genoeg geld bij zich en een van hen spreekt voldoende Frans.

De lezing die beide meisjes geven over hun vermissing, vindt de school ongeloofwaardig.

Reputatieschade

De school wijst op de ontstane reputatieschade voor medewerkers en de school zelf, en de maatschappelijke beroering die ontstond. Dat neemt de school beide leerlingen zeer kwalijk. De school gaat wel proberen de meisjes in april en mei hun eindexamen te laten doen.

De meisjes hebben volgens de school hun excuses aangeboden.