LELYSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Lelystad twaalf jaar cel geëist tegen een 53-jarige man uit Ens. Volgens het OM staat vast dat de man in februari van het vorige jaar een 57-jarige vrouw heeft verkracht en daarbij veel geweld gebruikte.

De twee kenden elkaar via Hyves en maakten een afspraak bij de man thuis. Daar werd de vrouw verkracht. Zij zag kans te vluchten nadat de man in slaap was gevallen.

Het OM legde ook de bedreiging, mishandeling en verkrachting van een 51-jarige vrouw in december 2009 ten laste. Deze vrouw deed pas aangifte nadat de man was aangehouden voor de zaak uit 2010.

In de eis hield het OM er rekening mee dat de verdachte weigerde mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Stevige seks

De advocaat vond dat de man moet worden vrijgesproken omdat er geen sprake zou zijn van dwang. De vrouwen zouden vrijwillig 'stevige seks' met de man hebben. ''Dat was zo afgesproken'', zei de verdediger. De verdachte is al eerder veroordeeld voor een verkrachting en zat daarvoor een gevangenisstraf van één jaar uit.

Het OM vroeg de rechtbank ook om de twee slachtoffers een schadevergoeding van ruim 25.000 euro toe te kennen. De rechtbank doet op 21 april uitspraak.