AMSTERDAM - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft negen gezochte criminelen uit Suriname in Nederland getraceerd, onder wie drie moordenaars. Het gaat om criminelen die de afgelopen jaren uit de Surinaamse gevangenis zijn ontsnapt.

Dat meldt SBS6 donderdag, de zender die het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever uitzendt.

In de uitzending van het misdaadprogramma zondag om 21.30 uur, komen alle negen voortvluchtigen in beeld, kondigt SBS aan. Ze hebben volgens De Vries ongestoord en onder eigen naam in Nederland een nieuw bestaan opgebouwd.

Oktober 2009

In oktober 2009 zei de toenmalige Surinaamse politiebaas Humphrey Tjinliepshie dat er tien tot twintig veroordeelde moordenaars vrij in Nederland zouden rondlopen.

In een volgend spoeddebat over dit onderwerp ontkende toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin vervolgens dat er zware criminelen uit Suriname vrij in Nederland rondliepen.

Wel getipt

In de reportage wordt zelfs duidelijk, aldus SBS, dat de politie niets onderneemt terwijl ze wel is getipt over de aanwezigheid van gezochte criminelen uit Suriname. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil donderdag nog niet reageren op de aangekondigde uitzending. Een woordvoerder zegt dat de reportage eerst wordt bekeken, voordat er commentaar op wordt gegeven.