AMSTERDAM - De man die zichzelf woensdag op de Dam in Amsterdam in brand heeft gestoken, is donderdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De man, een 36-jarige asielzoeker uit Iran, stak zichzelf woensdagmiddag ten overstaan van vele getuigen in brand.

De politie meldde eerder ten onrechte dat de man uitgeprocedeerd was. Volgens een woordvoerder van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) was vorige week wel nog een herhaalde asielaanvraag afgewezen. De man was al een paar jaar in Nederland en had al meerdere procedures achter de rug.

Publicaties

Een van de advocaten die de man de afgelopen jaren bijstonden, Frank van Haren, vertelde donderdagavond tegen de Amsterdamse tv-zender AT5 dat de Iraniër in zijn thuisland naar eigen zeggen in journalistieke kringen verkeerde.

Hij zou zijn weggegaan vanwege publicaties waar het Iraanse regime niet blij mee was. Bij terugkomst vreesde hij gemarteld te worden.

Leers noemt de gebeurtenissen ''zeer tragisch". Hij wijst erop dat de procedures correct zijn verlopen en dat de man alle bestaande rechtsmiddelen tot zijn beschikking had.

Omstanders

De man heeft woensdagmiddag op de Dam zo'n twee minuten in brand gestaan. Omstanders hebben uiteindelijk met jassen het vuur weten te doven.

Volgens getuigen maakte de man een verwarde indruk en sprak hij over zijn kinderen. Ook zou hij hebben geroepen dat je voor asiel in Nederland "homo of Christen moet zijn". Voor de getuigen is slachtofferhulp geregeld, zo laat de politie weten.

Een vriend van het slachtoffer beweert tegenover stadszender AT5 dat VluchtelingenWerk hem zou hebben aangeraden zich als homoseksueel voor te doen.

Man steekt zichzelf in brand