AMSTERDAM - Reizigers in Amsterdam moeten donderdag rekening houden met minder openbaar vervoer. In de stad voert personeel van vervoerbedrijf GVB actie tegen de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de drie grote steden aan te besteden.

Na de ochtendspits rijden er geen bussen, metro's en trams meer tot het begin van de middagspits. De veren varen wel. Het GVB verwacht dat reizigers tussen 09.00 en 15.00 uur hinder van de werkonderbreking zullen hebben.

Dinsdag volgen acties in Rotterdam bij RET, een week later op 20 april voeren medewerkers van HTM actie in Den Haag.

De drie stadsvervoerders stellen dat de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen zal leiden tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer.

Aftrap

Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks), Farshad Bashir (SP) en Jacques Monasch (PvdA) zijn donderdag aanwezig bij de aftrap van de vervolgacties bij GVB-garage West in Amsterdam. De vervoerbedrijven voerden in februari ook al actie. Toen werd het aanbod openbaar vervoer eenmalig verkleind om de gevolgen van de kabinetsplannen zichtbaar te maken.

Acties openbaar vervoer