AMSTERDAM - De in Peru van moord verdachte Joran van der Sloot kan als hij veroordeeld wordt mogelijk een deel van zijn straf in Nederland uitzitten.

Deze mogelijkheid is een stap dichterbij gekomen door een wetsvoorstel waarmee de ministerraad onlangs instemde. Joran van der Sloot heeft hier zeker oren naar, zegt zijn advocaat Máximo Altez.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet de Nederlander in Peru wel 'onherroepelijk' veroordeeld zijn, laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Dat is pas het geval als na een uitspraak alle beroepmogelijkheden uitgeput of onbenut zijn.

"Maar eerst zou het dan tot een veroordeling moeten komen en daar is voorlopig nog geen sprake van", zegt zijn advocaat.

Van der Sloot wordt verdacht van het ombrengen van de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores eind mei vorig jaar. De Peruaanse justitie wil hem voor dertig jaar achter de tralies, maar zijn advocaat stelt dat dit maximaal vijf jaar moet zijn. Het proces is nog niet van start gegaan.

Verdrag

Peru en Nederland hebben nu een zogeheten WOTS-verdrag, Wet overbrenging tenuitvoerlegging strafvonnissen. Een veroordeelde vraagt daarbij normaal gesproken zelf aan de autoriteiten van het land waar hij is veroordeeld om overgedragen te worden aan zijn thuisland. Een gedetineerde moet in de regel wel eerst een 'behoorlijk deel' van zijn straf in Peru uitzitten.

Al in 2008 meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er een verdrag met Peru aan zat te komen, maar dit stuitte destijds nog op problemen in het Zuid-Amerikaanse land. De ministerraad is inmiddels akkoord met het wetsvoorstel en dit wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd.

In Peru zitten 117 Nederlanders vast, waarvan de meesten voor een drugsdelict, blijkt uit de meest recente cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De omstandigheden in veel Zuid-Amerikaanse gevangenissen zijn volgens het ministerie vaak zeer moeilijk, gevaarlijk en ongezond.