DEN HAAG - Het lijkt erop dat het aantal meldingen dat binnenkomt bij de Raad voor de Kinderbescherming, zijn piek heeft bereikt. De raad publiceerde woensdag zijn jaarbericht 2010.

''We zien gelukkig dat het aantal meldingen stabiliseert'', aldus een woordvoerder woensdag.

Zo daalde het aantal onderzoeken waarbij wordt gekeken of het kind bescherming nodig heeft, met duizend meldingen naar iets meer dan 19.000.

Ook het aantal onderzoeken in jeugdstrafzaken daalde, met ruim duizend naar 30.386. Daarbij werden vorig jaar minder taakstraffen opgelegd.

Wel steeg het aantal uitgebreide strafonderzoeken licht. Volgens de woordvoerder lijkt het erop dat de lichte groei door de toegenomen aandacht voor het onderwerp komt. ''Maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen.''

Alerter

Door de extra aandacht, in de media en de politiek, groeide het aantal meldingen voor 2010 sterk. Volgens de woordvoerder weten mensen steeds meer en zijn instanties alerter op de signalen.

Dat het hoogtepunt is bereikt, komt volgens het rapport door een verbeterde samenwerking en een nieuwe onderzoeksmethode. ''We investeren veel in het delen van kennis. Onder meer daardoor kun je sneller knelpunten oplossen, zowel bij de organisaties als bij een gezin thuis.''