ROTTERDAM - De zestien Somalische piraten die vastzitten op het marineschip Hr. Ms. Tromp, worden verdacht van zeeroof en van poging tot moord op de Nederlandse mariniers die zaterdag voor de kust van Somalië een vissersschip wilden controleren.

Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag gemeld.

De Somaliërs zijn woensdag officieel voor twee weken in bewaring gesteld, nadat ze maandag al formeel waren aangehouden. Rechercheurs van de marechaussee doen de komende weken verder onderzoek naar de verdenkingen.

Tijdens de actie van de Tromp zijn bij een schotenwisseling tussen de piraten en de Nederlanders twee Somaliërs doodgeschoten. Ze hebben een zeemansgraf gekregen nadat hun lichamen waren onderzocht.

Automatische wapens

De Tromp kwam in actie om een Iraans visserschip te bevrijden dat gekaapt bleek te zijn. Vanaf de vissersboot werd volgens het OM met automatische wapens geschoten op de mariniers die in twee rubbervaartuigen naderden.

De mariniers in die rubberboten en schutters vanaf de Tromp schoten daarop terug. Een ander gekaapt koopvaardijschip mengde zich in het incident, maar veranderde van koers nadat de Tromp enkele schoten voor de boeg had afgevuurd.

Gegijzeld

Aan boord van het Iraanse visserschip bleken volgens het OM zestien vissers al vier maanden te worden gegijzeld door Somalische piraten. De mariniers troffen op het schip enkele automatische wapens en draagbare raketwerpers aan.

De Tromp doet in de Golf van Aden mee aan de antipiraterijmissie van de NAVO. Onder de zestien verdachte Somaliërs die sinds zaterdag aan boord worden vastgehouden, zijn enkele gewonden. Zij krijgen medische verzorging.