AMSTERDAM - Illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers wordt soms geld geboden om het land te verlaten. Dat is goedkoper dan ze maandenlang opvang te bieden of op te sluiten in een detentiecentrum. Het gaat om bedragen van enkele duizenden euro's.

Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

In een enkel geval krijgt een gezin tienduizend euro om het land te verlaten. Ze zien dan af van al hun rechten in Nederland. Met het geld kunnen ze een bestaan opbouwen in hun land van herkomst.

Volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek in Ter Apel, waar vreemdelingen worden voorbereid op hun vertrek uit Nederland, is het een kwestie van onderhandelen.

"We vragen: voor hoeveel geld ga je terug? Soms vragen ze voor een gezin tienduizend euro. Dan zeggen we: zesduizend is ook mooi geld. Dan ben je een beetje als een koopman bezig", zegt Rob Bezema, manager van de dienst.

Onconventioneel

In sommige gevallen kiest de dienst voor onconventionele oplossingen. Zo werd voor een man die terug moest naar Nepal een pastamachine gekocht zodat hij een restaurant kon beginnen en kreeg een Angolese een manicureset om een schoonheidssalon te beginnen.

"We zijn streng en behulpzaam te gelijk. De boodschap is: u moet terugkeren en hoe kunnen we u daarbij helpen?"

De Dienst Terugkeer en Vertrek is in 2007 opgericht omdat de terugkeer van illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers een groot probleem was.

De aanpak van de dienst lijkt te werken. Van de tienduizend vreemdelingen die vorig jaar weg moesten, heeft ruim de helft het land verlaten. Dat is volgens de dienst 'zeer goed en boven de jaarplanraming'.