AMSTERDAM - Het aantal meldingen van kindersekstoerisme vanuit Nederland is verviervoudigd. Van 2005 tot 2009 kwamen jaarlijks vijf tot vijftien meldingen binnen, vorig jaar waren dat er 67, meldt de marechaussee woensdag in Spits.

De toename komt waarschijnlijk door een campagne die vorig jaar is gevoerd om het publiek bewust te maken van kindersekstoerisme. Met slogans als 'doorbreek het stilzwijgen' werd aangedrongen op het melden van verdachte reizigers.

De toename van het aantal meldingen heeft niet tot meer aanhoudingen geleid. Volgens Greet Koster, die de campagne organiseerde, valt er nog een hoop te winnen.

"Veel mensen zouden zich er nog niet bewust van zijn dat in de omgeving van hun vakantieadres kindersekstoerisme voorkomt.

Air France

Dat speelt niet alleen in Azië en Brazilië. "In landen rond de Middellandse Zee is het bijvoorbeeld ook aan de orde", zegt hij in de gratis krant. Dit jaar wordt de reisbranche meer bij de campagne betrokken. Die werkt volgens Koster al goed mee. Zo draait Air France op bepaalde vluchten een film om reizigers op signalen van kindersekstoerisme te wijzen.