BREDA - Justitie denkt dat een overval op een pandjeshuis in Breda vorig jaar is gepleegd door drie jongens die op verlof waren uit de gevangenis, hoogstwaarschijnlijk jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda.

Meerdere bronnen hebben dat dinsdag bevestigd naar aanleiding van een verhaal in BN/De Stem.

Op 23 oktober stormden enkele jongens het pandjeshuis aan de Haagdijk binnen. Twee jongens sloegen de vitrines met mokers kapot en namen sieraden mee.

Een 19-jarige Bredanaar die werd herkend op bewakingsbeelden erkende dat hij aan de medeverdachten een scooter, kleding en omkleedplaats ter beschikking stelde en een kleine beloning kreeg. Hij werd op 15 maart veroordeeld tot een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De Bredanaar heeft de namen van de mededaders nooit genoemd. Zijn advocaat Menno Buntsma zegt op basis van zijn dossier dat justitie denkt dat de belangrijkste verdachten ten tijde van de overval op verlof waren uit de gevangenis.

Advocaat

Advocaat Caspar Jansen van de 19-jarige Bredanaar die nog terecht moet staan voor de overval maar zijn betrokkenheid ontkent, gaat niet in op de vraag of zijn cliënt ten tijde van de overval in Den Hey-Acker verbleef. Hij bevestigt wel dat zijn cliënt een onherroepelijke veroordeling uitzit.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda spreekt de beweringen van de advocaten niet tegen. Het ministerie van Veiligheid benadrukt dat er nog niemand is veroordeeld die op verlof uit de gevangenis was. Verder gaat een woordvoerster niet in op de zaak.