AMSTERDAM - De 15-jarige Imane Mahssan gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over haar hoofddoek.

Dit zegt haar advocaat Jelle Klaas. De rechter in Haarlem bepaalde maandag dat Het Don Bosco College in Volendam leerlingen mag verbieden een hoofddoek te dragen.

De leerlinge was naar de rechter gestapt vanwege dit verbod.

Volgens Klaas is Imane teleurgesteld en verbaasd over de uitspraak die de rechter deed. Ze vindt dat haar onrecht wordt aangedaan, met name omdat de school in het verleden een ander meisje wel toestond met een hoofddoek door de school te lopen.

Recht op onderwijs

Klaas: ''Pas toen Imane vroeg of ze een hoofddoek mocht dragen, mocht het niet meer en werden de regels aangepast.”

Klaas meldt dat de school Imanes recht op onderwijs en godsdienstvrijheid schendt. Het Don Bosco College is volgens hem geen fundamentalistisch katholieke school, maar wel de enige middelbare school in Volendam. ''Imane is een geboren en getogen Volendamse en al haar vriendinnen gaan naar deze school. Niemand heeft last van haar hoofddoek.”

Houding schoolleiding

Het kamp-Imane hekelt de houding van de schoolleiding, die eerder een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) negeerde. De CGB oordeelde dat de leerlinge in haar recht stond. Volgens Klaas had de school beloofd de uitspraak op te volgen.

Rector Gerard Dekkers liet eerder al weten dat hij er bij die belofte van uitging dat de CGB-uitspraak bindend was. ''Dat bleek niet zo te zijn en daarom hebben we de uitspraak niet opgevolgd”, aldus Dekkers.

Erg vervelend

Dekkers van het Don Bosco College vindt het hoger beroep erg vervelend voor Imane zelf. ''Jammer dat dit allemaal over haar rug moet gebeuren. Wij zien het hoger beroep in ieder geval met vertrouwen tegemoet.”