GRONINGEN - De vader van het 12-jarige meisje dat onlangs beviel van een dochter, is zo goed als zeker ook de vader van de baby.

Dat blijkt uit DNA-onderzoek, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De man is aangehouden.

De basisschoolleerlinge uit de Groningse wijk Beijum beviel dinsdag 22 maart tijdens een excursie van haar school van een dochter. Ze zei dat ze niet wist dat ze zwanger was.

Seksueel misbruik

Volgens het OM zijn er ernstige vermoedens dat de 52-jarige man het meisje seksueel misbruikt heeft. De vader van het meisje heeft vorige week op verzoek van de politie vrijwillig DNA afgestaan.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag heeft daarop het DNA-profiel van de man vergeleken met dat van de baby. Daaruit bleek dat de kans dat de 52-jarige man de vader van de baby is, aanzienlijk is, zo meldt het OM.

De man wordt nog door de politie gehoord. Omdat de zaak voor grote onrust zorgde bij directe bekenden van het meisje, hebben burgemeester Peter Rehwinkel, de politie en het OM vlak na de aanhouding het nieuws naar buiten gebracht.

Psychische hulp

Nu het twaalfjarige meisje gepaste psychische hulp krijgen, zo meldt de Raad voor Kinderbescherming . Omdat de Groningse basisschoolleerlinge tot nu toe niet heeft willen zeggen wie de vader is, kreeg zij geen specifieke hulp als slachtoffer van incest.

Volgens een woordvoerder van de raad is het meisje uit het ziekenhuis ontslagen en ondergebracht in een pleeggezin. ''Ze zit nu op een veilige plek waar ze helemaal tot rust kan komen”, zegt hij. Haar dochtertje is bij haar.

Naar school

Of zij en haar dochtertje bij elkaar blijven, is nog niet te zeggen, stelt de zegsman. Ook is nog niet bekend of en wanneer de tienermoeder weer naar school gaat. Ze zit in groep acht en had net een VWO-advies gekregen.

Naar omstandigheden gaat het ''redelijk” met de jonge moeder. Ze krijgt professionele hulp bij het verwerken van haar trauma, meldt de woordvoerder.

Het broertje van het meisje, met wie zij bij haar vader in Beijum woonde, is opgevangen in een pleeggezin. De raad wil niet zeggen waar de moeder van de twee kinderen is.

Onderduiken

De vader en zijn zoontje moesten vorige week nog onderduiken omdat ze door media in hun eigen huis werden belaagd. Ze werden daarop door de politie naar een geheim adres gebracht.

De Raad voor Kinderbescherming had eerder al aangifte gedaan van een zedenmisdrijf. Op verzoek van de raad worden de tienermoeder en haar dochter opgevangen in een pleeggezin zodat ze in een ''rustige, veilige en neutrale omgeving” kan bijkomen van de bevalling. De rechter beslist binnenkort wat er definitief met de jonge moeder en haar baby moet gebeuren.

Basisschool

De leerlingen van De Heerdstee in Groningen, de basisschool van het 12-jarige meisje, zijn dinsdag geïnformeerd over het feit dat de vader van het meisje vermoedelijk ook de vader van haar baby is. Dat meldde directeur Wim Moes.

De directeur zelf werd dinsdagochtend van het nieuws op de hoogte gebracht. In de lunchpauze heeft hij de leerkrachten van de school het nieuws verteld. ''Ze waren er stil van en erg onder de indruk”, vat hij de reacties samen.

GGD

De leerlingen zijn dinsdag in de loop van de dag door hun leerkracht geïnformeerd. Op wat voor manier dat gebeurde, wil de directeur niet kwijt. ''Er is, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, op gepaste wijze aandacht besteed aan de zaak.”

Volgens de directeur zal zijn school de kinderen waar mogelijk begeleiden en ondersteunen. Een jeugdarts en een sociaal verpleegkundige van de GGD zijn aanwezig om de leerlingen op te vangen.

De ouders van de kinderen hebben dinsdagmiddag een brief van de school gekregen waarin ook zij van het nieuws op de hoogte zijn gebracht. Ouders die vragen hebben over de manier waarop ze hun kinderen op moeten vangen kunnen een speciaal nummer bellen.

Volg reacties op dit nieuws op Twitter via NUlive.